Tuesday, June 28, 2011

Popiah & Semosa Inti Sedap

Salam tengahari teman2 semua..
Baru nak tayang menu breakfast tadi pagi... hehehe orang lain dah tayang menu makan tengahari mama baru nak tayang breakfast..tapi nak buat cam mana kalau dah sempat kan!!

Semosa & Popiah di instantkan & simpan dlm freezer..bila dah boring ngan roti for breakfast.... goreng di jadikan sarapan pagi atau bekal ke sekolah.. Nak buat cam popiah pun blh lagi senang kerja nak buat cam semosa leceh lah sikit

Ramai teman2 di luar sana yg dah mencuba resipi dari Hana nih..memang best tau! Dengan inti sedap ni boleh buat macam2... karipap, goreng ngan roti., semosa atau popiah dan mcm2 lagi kalau nak buat.. Terima Kaseh sekali pada Hana yg dah byk sekali menu2 menarik dikongsi di food blogger & juga di majalah Jelita :)


Pernah buat karipap inti sedap lama dulu..blh ke sini...
Ni mama copy lagi resipi disini... dah tengah free nih ki3x :)



Bahan untuk inti :
  • 5 biji kentang@keledek - bleh juga dicampur
  • 200g daging@ayam cincang@ peha ayam boneless potong kecik2@ bleh nk masukkan tulang2 ayam skali, tp masa nk isi inti asingkan la tulang2 tuh. cara yg nih lg sedap!
  • setangkai daun kari
  • daun sup - cadangan dr mamakastam.tQ!
  • 2 biji telur rebus - di belah 6/lebih setiap biji@ potong dadu.
  • 21/2 sudu besar kari ayam/daging
  • 1 biji bwg besar
  • 2 ulas bwg putih
  • garam
  • gula - jika perlu
  • air


  1. Untuk buat inti - kentang@keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
  2. Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut dan juga daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang@keledek, ayam@daging, air dan garam secukup rasa. Rebus sehingga kentang empuk dan ayam@daging masak dan air kering.last skali taburkan daun sup yg dipotong halus.
  3. Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai. Asingkan daun kari dan juga tulang2 ayam jika ada.
  4. Masukkan inti kentang dahulu dan buh satu hirisan telur tadi dan tutup serta kelim@cetak mcm biasa. *telur rebus bleh juga dipotong dadu dan dcampurkan ngan inti kentang@keledek tadi. kalau gunakan utk buat popiah atau semosa sama jgk...
  5. Goreng dengan api yang sederhana. Dah masak bleh la mkn....:)

13 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedapnya mama.. saya mmg suka kuih2 berinti pedas ni.. cuma kerajinan jarang2 bertandang.. hehehe.. almaklum.. kuih2 gini kena belek satu persatu.. kalau kuih2 kukus tu main lambak jer.. hhehe..

mama.. sy ni lagilah terukk.. menu yg dah berminggu2 pun masih ada lagi tak update... selalu tak sempat! bz like a bee...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Sama lah kite.. ada jgk yg masih blm mama update kan..bila dh depan PC sibuk nak BW.. kdg2 side track jgk tgk benda2 lain..hehehe
Betul tuh .. tapi kalau kuih muih yg pedas nih kat rumah mama nih jln terus tak toleh kiri kanan..tapi yg manis kena berek sikit2 hehehe thnks :)

Ayu said...

assalam mama,
heheh..kita pun sama macam madiha..
menu tahun lepas masih ada yang belum terupdate..hahah bayangkan ramadan tahun lepas..dah nak ramadan tahun ni dah...hahah..

cantik samosa mama lipat..inti ni memang best kita pun suka..sedap!!..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ayu...
alamak makna nyer byk lagi lah yg blm terupdate kan Ayu.. ni mama ada lagi dlm 2-3 jer yg blm update..yg menu biasa2 tak ambik gmbr

Ni pun sembosa lipat ngan si shasha sampai terkompius hehehe lepas tuh jadi lah popiah biasa..ki3x.
Inti sedap ni dh byk kali mama buat ada yg ltk dlm roti ada yg bdk2 buat ratah2 jer Ayu tak sempat nak buat apa2..kdg sampai mkn ngan nasi jgk..hehehe

ijayuji said...

Salam mama! dtg nak mintak semosa dgnn semosa dgn semosa hihhii.... kita jer yg tak terbuat buat lagi semosa niii pdhal bukan ssh mana pun malas nak buat intinyer jerrr, mintak mama buatkan intinyer ya :D

ady said...

as-salam mama
sedapnya samosa ni mama... nak satu bleh.. erm.. tgh lapo nie..

Juwita Jamaludin said...

mama nak samosa tu .. sedapnya suami ita paling suka popia ni yang rasa nak buat gak ni.. hihiihi

AZLITA AZIZ said...

ita pun suka kuih2 cam ni.. mmg tak jemu..
sedap ye mama nanti ita pun nak cuba jugak lah..

anymz said...

kalau dari rumah hana tu apa yg tak sedap hawa..semua sedap..
mmm....tiba2 rasa rindu pulak kat mek tu...
eh!akak sembang2 sambil ngap kueh hawa ni..maceh ya hawa..

Amie said...

assalam mama hawa,
kalau amie ada kelapangan barulah dapat popia...kami sekeluarga memang hantu popiah! kalau buat 50 sekelip mata lesap! Sedap....

J.M.R said...

peh..telan air liur sy tgk samosa tu. dah la ngh bpantang mknan pedas sbb kn tonsil skng nih..sabar je la..huhuhu

*sy ada inbox di fesbuk mama..sedikit pertanyaan:-)

Nuraa said...
This comment has been removed by the author.
Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ika..
hehehe byk nyer nak tuh!!! mama pun sbb kalau buat inti sedap kena cepat2 smuggle kalau tak diorg buat ratah2 atau mkn ngan nasi...

Wslm Ady... hehehe dah habis laa... ki3x

Ita..kat sini kalau popiah atau semosa nih tak kira inti kentang atau syr mmg suka..tapi mama diorg ni kdg2 malas lah nak buatkan..hehehe

Azlita..mmg sedap ita.. anak2 suka kuih muih yg ada rasa pedas2 kalau yg manis2 tuh ada sikit slow lah..try lah nnt :D

Kak Anim.. betul3x kak..kite pun rindu ngan si Hana..semenjak blk & mula bertugas dapur agak menyepi sikit..tapi faham kerana bertugas kan..hehehe sila kak jgn malu2 buat cam rumah sendiri yer :)

Wslm Amie :) Oh... hissshhh sampai bg2 byk nyer..tapi suka plak bila tgk anak2 suka mkn kan?

JMR..hehehe kesian dier sakit tekak kan..mama dah balas kat fb daa..take care JMR.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...