Tuesday, June 14, 2011

Ikan Bawal Lemak Hijau


Sib baik Madihaa aka Ratna ingatkan mama resipi nih...betul2 terlupa lepas tempoh ari kemas2kan majalah2 yg bertimbun kat sebelah katil dah susun dalam laci terlupa plak... hehehe

Masak lauk nih minggu lepas .... memang kena pada tekak kami ni lauk orang tua2.... bdk2 tak sentuh pun  
suka ngan rasa daun ketumbar yg selain di blender dibuat ulam mkn bersama kuah yg pekat2 ada rasa manis masam dari nenas dan for sure ada pedas2 dari cili padi hijau!!! I see GREEN hehehe

Thanks jgk kepada Ummi yg sudi berkongsi resipi di majalah Jelita keluaran mac lalu
Thanks yer Madihaa.. spt biasa C&P resipi dari dapur sana yer :)

Ikan Bawal Lemak Hijau
Resepi: Ummi Zaihadi@ Majalah Jelita Mac 2011
Source : MaDiHaA a.k.a Ratna
 

Bahan:-

  • 1 ekor ikan bawal (sederhana besar)
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/4 biji nenas - dipotong nipis
  • 2 sudu kecil gula
  • garam secukup rasa
  • hirisan daun ketumbar
  • 3 sudu besar minyak masak untuk menumis

Bahan Kisar:-
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm lengkuas
  • 2 cm kunyit hidup
  • 3 tangkai daun ketumbar
  • 2 biji cili hijau
  • 1 batang serai (ambil bhg putihnya)
  • 6 biji cili padi hijau




 Cara Memasak:-
  1. Ikan dibersihkan, dilumur dengan garam dan serbuk kunyit, goreng 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan 3 sudu besar minyak dalam kuali dan tumiskan bahan kisar dengan api perlahan, masak hingga naik bau dan kelihatan pecah minyak.
  3. Masukkan ikan dan balik-balikkan perlahan biar iken bersalut mesra dengan bahan.
  4. Masukkan pati santan, nenas, garam dan gula. Masak hingga kuah agak pekat dan ikan lembut.
  5. Tutup api, hidangkan dengan taburan hirisan daun ketumbar.

13 comments:

Ayu said...

mama. sedapnya!!!!!..masuk list..
lah ni!!..kita belum makan lagi ni..sibuk mengupdate ..hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

tu lah mama pun blm msk hehehe tak de orang kat rumah :) BW nih da brapa ari tak BW

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mama...

lorr mama.. kita mcm berjanji pulak hari ni.. saling pos resepi yg di copy antara kita.. hehehe.. t.kasih jugak resepi kek pisang caramel yg sy c&p tu yer.. lauk kak ummi ni mmg sedap kat tekak saya.. sy pun copy kat blog kak ummi jugak.. hehe.. malas nak menaip bila ada kerja yg lebih senang.. ;-)

Mas said...

mama...sedappkan bawal ni...
mas pun suka..
rasa macam nak buat lagi lak..

Wanieyra said...

Mama..nak tumpang makan sekali!

izahdaut said...

memang pekat gitu ye ma..sedap nyer bile nengokkan bebahannya tu..

Ummi said...

Assalam MamaHawa...tu diaa...dah menjadi dah kat dia...thanks ya sudi try resepi ni...baguslah kalau kena dengan tekak mamaHawa n family...harap x serik mencuba..thanks eh!

ady said...

as-salam mama
npk sedap ikan bawal lemak hijau tu..terliur je Ady tngk..blh masuk list..

Juwita Jamaludin said...

salam mama.. sedapnya.. lama ita tak makan ikan.. bila la nak jumpa ikan yang besar gini leh buat mask2 macam ni

aidah said...

wah dah cuba ya. sy tak cuba2 lagi resepi ummi dalam majalah tu. Masalahnya kalau lauk2 macam ni anak2 kurang minat. Mesti sedapkan

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

best tu Mama..ratah gitu pun pasti ok

Nieza said...

salam rindu kak!!...wahhh sedapnya nengok ikan bersalut kuah hijau tu kak.....terliur dh ni terus rasa lapar perut ni...hehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm madihaa....
Sama2 madihaa...whats r friends for kan!!! Sharing is caring ma...
Kek pisang tuh mmg lembut & gebu jer Madihaa..lauk kak Ummi plak mmg kena ngan tekak kite berdua kat sini..
hehehe kite saling c&p dari dapur masing2 kan sbb dh malas nak menaip..

Mas..sedap kat tekak mama & hubby nih :-D

wanierya...hehehe ikan bawal tuh cuma sekor..kena lah share yer ki3x..

Izah...aah Zah.. mmg pekat sikit tapi kalau nak buat cair sikit pun alright asal rasa hgn lari sudah lah :D


Wslm Ummi..Insyallah kami sekeluarga mmg suka ngan rasa masakkan dari Ummi :) Mana ada serik nyer :-D

Wslm Ady..kena pada tekak mama nih..tak de lah pedas sgt tapi kalau suka yg pedas tambah saja cili padi tuh..try ady hgn x try hehehe :)

Wslm ita... dont tell me kat Jepun ikan besar x de??? wah kalau cam gini mati lah mama kalau kat sana hehehe...

Aidah... kite msk utk hubby & Hawa jer anak2 mkn lauk lain ..bdk2 kan kalau lauk2 yg ada sikit berlainan esp ikan ada kurenggg sikit tapi kalau bab ayam!!! msk cara apa pun diorg bedal!!! hehehe

Nazrah...nak ratah ikan bawal tuh mama share ngan cik hubby cukup lah mkn berdua...

salam rindu jgk buat Nieza yg berada nun jauh disana...hehehe ikan yg bersalut hijau... sedap lemak2 & masam manis nenas..sedap2x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...