Tuesday, June 7, 2011

Butir Nangka Kelantan


Teragak plak nak mkn bubur butir nangka nih bila tengok kat dapur si Cikgu Zana..hehehe siap smuggle nangka yg berbalutkan kertas suratkkabar dalam tong bahagian bawah dlm fridge..
Tapi mama buat cair2 jer... tak brapa manis sgt sbb bila rasa sikit seblm msk..nangka tuh dah manis :)
Thanks yer ...mama C&P resipi dari dapur zana :)

BUTIR NANGKA KELANTAN
(Sumber ; MYresepi)

Bahan-bahan ( 7-8 orang )

  • 4 cawan tepung beras pulut ( saya buat 1 cawan jer)- mama pun 
  • air
  • sedikit kapur makan
  • secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
  • (bahan utk kuah)
  • santan dari setengah biji kelapa
  • gula
  • 1 sudu makan halba.. tak letak- mama pun
  • garam
  • daun pandan
#5 ulas nangka dipotong memanjang - saya tambah- mama pun




Cara-cara

  1. masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau....
  2. masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
  3. buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
  4. panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul..
  5. apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
  6. untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
  7. bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....
  8. lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.

14 comments:

Mas said...

wahhhh..sedappnya petang2 gini nengok semangkuk butir nangka tu...

zarin said...

sedapnyaaa...lama dah tk mkn butir nangka ni..slalu mkn pun bila tiba bulan puasa kat kampung jek ;-))

lina_pg said...

sedapnya butir nangka..tambah lak ada isi nangka tuh lagilah besttt

nOOrsha said...

salam mama.. besnyer butir nagngke nih..klo sy makan suke yg sejuk2 jer..hehe..ade lg ke? tukar ngan udang jom :)

RynaHakimi said...

sedapnya butir nangka tu..tambah ada nangka pulak..perghh..kecur air liur :)

Mak Qis said...

sedapnyaa...ada tmbah nangka plak tuh...

Ayu said...

belum pernah cuba buat ni ma..sedap lah tukan ada nangka kat dalam..ada lagi tak ma..biasa ah woodlands mrt k..

dZana said...

hahaha.. time cuti sekolah ni mama.. apa2 jer cepat lesap.. hahaha.. klau kt rmh saya tu anak2 mmg antu nangka.. tgok bubur mama.. teringat2 pulak kesedapannya..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas...
hehehe sekali2 okay kan ptg2 gini kite hirup bubur butir nangka nih :P

Zarin...
Ni kalau bln pose tak laku Zarin..bdk2 suka yg pedas2..org tua jer yg suka..

lina_pg..
MMg best mkn bubur nih lagi2 ada nangka... wangi jer bau nangka :P

nOOrsha...
Wslm nOOrsha..suka sejuk yer..mama suka hangat g2. Come kite tukar2 mangkok..ki3x

RynaHakimi...
hehehe bau nangka tak blh angkssss sedap lah :)

Mak Qis...
ptg2 kena ngan bubur siap ada ltk nangka sekali2 okay kan :P hehehe

Ayu...
Dulu pernah buat jgk yg versi plain jer..ni bila tgk zana buat ltk nangka..tak tido mlm mama dibuat nyer..ki3x sedap bau nangka kat bubur/pengat tuh.. ni ada lagi nnt mama tunggu pat wdlds mrt...heheheh :)

Zana..
kat sini ada slow kalau manis begini.. mama buat cair2 & tak manis sgt.. Buah nangka tuh bdk2 suka mkn g2 saja tu yg kena smuggle kat peti ais..hehehe anyway tq share resipi yer...

Kak Rose said...

hissshhhh!!! kecur air liut tengok nangka dalam tu... nak kena cari jugak ni!

Yat Maria said...

salam Ma...

sedapppp...sedappp...ni belum rasa lagi nih...kita kalo beli nangka musti abis ditelan begitu saja!!! tak sempat nak jadi butir nangka...next taim nak kena sembunyikan nangka gak...dalam lemari :)

Nuridah said...

Wah ini sedap mama,ada tk utk nur semangkuk ni?? Hehe

ady said...

as-salam mama
sungguh menyelerakan butir nangka tu mama..blh masuk list lah ni..kasilah ady semangkuk nak rasa...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Kak Rose...
hehehe sekali sekala pekena ngan nangka mmg sedap kat tekak ni..

Yat Maria...
Kalau nak buat cam Cikgu Dzana ltk notis kat fridge pun alright..hehehe mama bungkus dngan suratkhabar byk2 letak bahagian sayur..kira smuggle lah tuh..ki3x kalau tidak tak dpt merasa nak buat butir nangka :) Yat simpan dalam lemari karang lupa plak...

Nur...
Alamak Nur dah habis tadi mama antar kat Ayu ki3x..

Ady...
Wslm Ady.. nak jgk!!! Next time mama calling blh tunggu pat MRT kite agih2 kan ki3x..try lah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...