Monday, June 27, 2011

Red Velvet Cake

Salam sejahtera teman2 semua ...




Allhamdullilah.... berkat kesabaran & my birthday wish nak sangat buat cake birthday sendiri walaupun tangan mama yg kaku lagi keras ni akhir berjaya juga menghasilkan cake sibaldu merah ni.

Friday petang dah siap bake cake biarkan betul2 sejuk dan pagi Sabtu siap menghias dgn cheesecream frosting... semua ni mama buat sendiri tanpa dilihat oleh anak2 atau pun cik hubby.

And to be honest ... in adalah cake yg ke 2 mama buat from the scratch- makna nyer dari membake cake sampailah mendeco sekali... yg 1st masa buat cake birthday si shasha..



recipe spt biasa mama ambil dari dapur Ayu... yg mama senangi sekali..in fact byk sungguh resipi2 dari dapur Ayu yg telah mama cuba..ada jgk yg tak terbuat esp the birthday cakes!!! Insyallah sekira di berikan kesabaran & keyakinan diri akan mama cuba :) Thanks yer Ayu,... akhir nye impian mama hendak menikmati cake si baldu merah ni menjadi kenyatan... Im so happy (^_^)


Red Velvet Cake
source: Ayu 

Ingredients:
12/3 cup self raising flour-(12/3 cawan tepung naik sendiri)
2 tbsp cocoa powder-(2 sudu besar serbuk koko)
1/2 tsp baking soda-(1/2 sudu kecil baking soda)
110g butter-(110g mentega-Ayu gunakan 125g)
1 cup fine sugar- (1 cawan gula halus-Ayu gunakan 3/4 cawan )

2 large eggs-(2 biji telur besar)
1/2 cup milk-(1/2 cawan susu)
1/4 cup buttermilk-(Ayu made 1/2 cup milk + 1/2 tbsp distilled vinegar- leave it for while abt 15-20 minutes-but used only 1/4 cup)-(1/4 cawan buttermilk-Ayu buat 1/2 cawan susu + 1/2 sudu besar cuka biarkan hingga 15-20 mint- digunakan hanya 1/4 cawan untuk resipi ini ya)

1 tsp vinegar-(1 sudu kecil cuka)
1/2 bottle liquid red colour or 1 tsp red gel-(1/2 botol warna merah cecair atau 1 sudu kecil gel warna merah- ayu gunakan 11/2 sudu kecil wilton -no taste)mama tambahkan lagi 1 sudu pewarna merah



Cream Cheese Frosting


250g Philadelphia cheese-(250g cream cheese)
125 butter-(125 mentega)
1 cup icing sugar-(1 cawan gula ising-Ayu gunakan 1/4 cawan)
1 tsp vanilla extract-(1 sudu kecil vanilla esen)
juice of a squeezed slice of lemon-(jus dari 1 hirisan lemon-Ayu gunakan 1 biji limau sambal)

Beat the cheese and butter, just until creamy, add the icing sugar, vanilla and lemon juice.-(Pukul cheese & mentega hingga berkrim, masukkan gula ising, vanilla dan jus lemon.)

22 comments:

Mas said...

mama....cantikknya red valvet tu...
mas gak tak sampai seru nak membuatnya....

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

cantiknya Mama..merah menyala...

izahdaut said...

waa cantiknya maa... warne nya mcm strawberi merah... kalau dapat sepotong gerenti terawang2 nih.tak pernah lagi buat kek ni... uishh cam nak terai je la bila2 nanti..

ibundo said...

cantiknya..
mesti rasanya secantik rupa.

CT Delima said...

As;salam mamaHawa

cunnyaaaa... ct jer masih tak terbuat2 RVC ni. entah bila seru nak sampai agaknya. nampak berseni dah tu Ma sedang elok dan cantik sangat2.

ijayuji said...

Salam mama!!!!! waduhhhhhhhhhh itu kek itu krim cisnyerrr manyak sidapppppp!!! dah habis ya ma? sampai nya hatimuuuuuuuuu uuuwaaaa....larik balik umah lap hingus :D

Ayu said...

Assalam ma,
wah cantikkkkkk sungguh piping mama tuuu!!..dah boleh lah ma, next time birthday siapa2 in the family buat sendri aje....thank you mama sudi cuba kek baldu kita ni out of so many recipes out there ya ma..terharu rasanya..dan juga gembira betul bila mama senang dengan recipe2 kat dapur kita yang tak seberapa tu..oopss..CONGRATULATIONS FOR THE JOB WELL DONE!!!..untuk kita ada tak lagi?..hehe

tun_telani said...

morning ma... waaahhh.. omey! omey!! tp tun tiap2 kali tgk red velvet nih, sure tergezut ngan setengah botol pewarna tu.. hehe

K.Nor said...

mmg cantik tu ma, tahniah ma, dah boleh amik tempahan tu.. hehehe

Lynn Hamzah said...

nak tempah dgn mama boleh tak? nampak sedap la...

Amie said...

sekeras dan sekaku2 tangan mama hawa,
keras dan kaku lagi tangan amie,
tahniah..... dpt hasilkan kek selembut baldu dgn tangan kaku &keras....hehehehehh...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas..oh Mas blm buat jgk...takpe cam mama wait long2 semangat berkobar2 sempena ulangtahun tuh yg dpt merasa!!!

Nazrah... aah mama tambah lagi biar kasi merah..hehehe kata red velvet..

Izah..tak merah sgt ke Mak ngah???
tq2 ni percubaan mama yg ke2 tau Izah.. serasi kek ni ngan krim cheese tuh..sedap2x Try lah :)

Ibundo.. hehehe tq kak pah..sedap suka ngan gabungan krim cheese nih :P

Wslm CT..
Ct pun blm buat yer..tak pe insyallah satu hari nnt pasti akan muncul RVC dari dapur CT :)
malu jgk sbb seni tang mendeco cake nih masih tahap permulaan..

Iyayuji...
Wslm Ika..hehehe kalau nak ada lagi septg dlm fridge..kesian nyer * sambil lap kan hingus yg berjejes2* nnt mama post kan ki3x :)

Ayu...
Wslm Ayu..hehehe mama kalau nak ikut cam ayu buat rasa2 tak kesampaian lah siap ngan choc frosting lagi.. cream cheese frosting jer dah cukup hectic buat mama yg keras & kaku tangan nih.. hehehe tq ya..next time tak payah beli buat sendiri lagi puas ati :) Once again thanks so much dear <3 <3

Tun..
dah afternoon Tun ...mmg dah nama RVC tapi kalau Tun gunakan wilton red colour ltk dlm 2 sudu teh + normal red colour abt 1 sudu teh dah cukup .. sbb perwarna nih jenis pekat..

Nor..
Tq Nor for beginners cam mama.. insyallah utk family kira okay lah but utk tempahan.... sorry tak sanggup hamba..ki3x

Lynn..
alamak Lynn rasa2 nyer tak sanggup mama :)

Amie..
Tak lah Amie... pasti Amie juga berkebolehan jgk..tgk lah hasil tangan Hawa yg amat2 keras lagi tak berapa kemas kerja nyer..insyallah dah bersemangat nak hasilkan cake utk hari lahir anak2 nnt :)

Naz said...

Mama...cantiknya...pandai mama lapis2 kan.. Sama je tebalnya.. Kalau Naz mesti dah herot berot dah..huhuhu..

ady said...

as-salam mama
kemain cantiknye red valvet tu mama..
ady tak terbuat2 pun kek ni..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.hawa.sedapnayaaaaa!Bertuah shasha dpt mama yg rajen cam akak nih.Klu umah dekat,leh huluq sepotong kek tue kak..hihi

Hanim said...

cantiknya mama kek tu...bila la saya nak buat ek, masih dalam list lg hehehe.

Nieza said...

wow cantik, menarik dan tertarik....nieza lum pernah buat lagi kek si baldu merah ni bab deco-deco ni lum cukup ilmu lagi kak...tahniah kek akak menjadi sedapnya kalau boleh merasa ni...hehe

Anna Qawina said...

ni lewat kita baru sampai..jamuan besday dah habis ye? takpela..kikis2 je creamcheese yg belen2 tu yer...

quinnie said...

bestnya mama kalau dpt sepotong...nak buat malas...heheheh...org terlebih rajin gini ler....

ain (sweet thots) said...

cun sungguh kaler kek mama. geramm ;)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Naz...
hehehe... bila part nak ptg tuh ada sikit punya mengeletar tangan sbb takut nnt tak sama..alhamdullilah :) Tq Naz

Wslm Ady :)
Tuh lah Ady kalau tak kerana keinginan nk merasa si RVC rasa2 nyer sampai skrg pun tak terbuat2 ni.. Tq ni my 2nd cake tau Ady..hehehe

Wslm Atie...
hehehe blh apa salah nyer.. bukan mama dier yg rajin tapi sbb mama si shasha nk sgt rasa si RVC tuh...ki3x

Hanim..
Insyallah Hanim..cam mama jgk simpan dlm list tak tahu brapa lama..tup2 bila ditiup angin R menjadi kan...hehehe insyallah dapat punya ..

Nieza..
tq Nieza..bab deco-mendeco nih Kak Hawa ada keras sikit tangan setakat utk sendiri blh lah..

Anna..
Takpe lewat pun Anna sudi sampai kesini :) TQ.. kesian nyer ni ada lagi cream cheese frosting nah ambik! hehehe :)

Quinnie..
alalala kesian nyer..nnt bila2 senang try lah baru dpt merasa :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ain...
RVC ni kalau tak merah menyala tak cantik Ain..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...