Wednesday, May 5, 2010

BuBur Candil


Tetiba.. tekak ni nak makan BuBur Candil tadi petang...

Salam & Selamat Malam semua!!!! Lagi sibuk mengajar anak2?? Maklum lah budak2 tgh exam sekarang ni...

Ni tadi petang tengah duduk tengok tv.. tiba2 tekak ni terasa nak makan pengat.. so apa lagi..pergi dapur tengok ada benda2.. duk menggintil ngan my mil..hehehe

BuBur Candil

bahan2nya.


  • 2 cawan tepung pulut
  • sedikit garam
  • air untuk menguli tepung dan merebus adunan tepung
  • santan dari sebiji kelapa
  • sedikit sagu biji
  • 1 senduk gula merah
  • 1/2 senduk gula(boleh kurangkan)
  • garam dan daun pandan
caranye:
  1. uli tepung dengan sedikit garam dan air sehingga boleh digentel bulat.Boleh letak pewarna jika suka.
  2. kemudian rebus hingga tepung timbul dipermukaan air.angkat dan toskan
  3. sagu biji dibersihkan dan toskan.masukkan kedalam periuk bersama dengan gula dan daun pandan.
  4. tuangkan sedikit air,renihkan.masukkah santan dan garam sambil dikacau.akhir sekali masukkan tepung pulut yang sudah direbus tadi.
  5. perasakan manis nye.bila dah mendidih bolehlah diangkat

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...