Wednesday, May 5, 2010

Ketam Sambal

Ketam Sambal...
Resipi dari MyResipi... Memang sedap & pedas. Cuma mama letakkan 1 biji telur saja... Kepada Maslinda Mat@ Myresipi thanks :)

Bahan-bahan ( 2 org )

  • 3 ekor ketam saiz sederhana( apa2 jenis ketam)
  • lada kering
  • bawang besar dan bawang putih
  • halia
  • garam, gula, asam keping
  • sebiji atau 2 biji telur

Cara-cara

Bersihkan ketam, potong 2. Lada kering, bawang besar, bawang kecil dan halia dikisar halus ( kuantiti bergantung kepada tahap kepedasan yg dikehendaki. tumis bahan kisar sama macam masak sambal tumis... perisakan dengan garam, gula dan asam keping (kalau xguna asam keping boleh guna asam jawa) tumisan dah masak , garing dan cukup rasa, masukkan ketam yg telah dibersihkan. gaul dan tutup sekejap hingga masak... pukul telur, setelah ketam masak siramkan ketam td dgn telur dan gaul.... ketam akan bersalut ngan telur dan sambal... bila telur dah sebati angkat dan sedia untuk dihidang.... selamat mencuba!

3 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Ur ketam sambal pulled me over! hehe...

My Hubby loves crab, love tak sentuh pun, but the sambal/kuah will do! :D

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Opposite kat sini love... me febret..hubby okay2..hahaha

Nida said...

mak oiiii.. mama nak dua pinggan!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...