Tuesday, May 11, 2010

Roti Saj & Sambal Tumis Sardin

Sana sini teman2 mama dah buat Roti Saj. Kalau tengok saja tanpa membuat nyer tak tahu sedap atau tidak. So mama buat tadi petang.. sebenar nyer mama tahu cik hubby kalau balik kerja mesti makan nasi..tak pe lah kalau ada lebih besok boleh breakfast..hehehe save time & save energy :)

Memang betul kata Cikgu Zana... roti mudah & mengenyangkan!!! Kalau Ijan makan dengan jem.. mama, cikgu zana, kalau tak silap AlongRoz makan dgn sambal tumis sardin. Hana pulak ngan kari ayam... mana yg berkenan kat tekak masing!!!!

Resepi asal dari rumah Kak Rusnah... terus menyular... Terima kaseh kak Rus. Nanti boleh cuba pulak ngan kari ayam pulak :)


Ni mama C&P dari rumah Cikgu Zana ... Thanks yer dear!!!

Roti Saj
  • 1 sb yis mauripan
  • 1 sb gula (kak rus ganti ngan susu pekat kacau dalam air suam)
  • 1 1/2 cwn air suam
  • 3 1/2 cwn tepung
  • 1/2 st garam
  • sedikit minyak

  1. Campurkan yis, gula, air suam dan garam sebatikan lalu masukkan tepung dan diuli.

  2. Selesai diuli, ketepikan 1 jam…tutup kejap dgn plastik.

  3. Uli lagi dan ketul-ketulkan kpd 7- 8 bahagian (Akak bahagikan kepada 10/11 ketul)…dibulat-bulatkan dan disalut minyak/tepung. (Akak salut minyak)

  4. Pastu terus je ambil seketul (*tak perlu tunggu roti naik dah yea) dan ditekan-tekan dlm pinggan bulat bagi elok bulatnya dan digoreng tohor mcm goreng capati…….bila masak angkat…. (MaDiHaA masak lebih kurang 3 ~ 4 minit bagi setiap belah roti saj & terbalikkan masak lagi) mmmm makan ngan kuah….sedap dan kenyang…

2 comments:

Kakasma said...

salam Hawa,nie asma ajar step nyer ye..dah buka website tu,sign in ikut dia suruh.pastu kat dashboard kita tu nnti ade tulis kecil jer.takpun terus gi kat layout ade blogger templates designer.klik kat situ..nnti kuar ler pic..nak pilih2 background,template,layout and advance.klik satu satu untuk paham..dah siap semua pilih dia suh apply to blog.klik situ yer.baru view blog..cuba dulu nie yer..

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Wslm Asma :)
terima Kaseh lah byk2... naik pening kepala kite ni...hehehe. Baru ni buat..tapi semalam hawa try masuk lain pulak..ni dah okay pun :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...