Thursday, May 13, 2010

Puding Sago or Sago Melaka


 Salam semua di hari khamis yg mendung di SG. ..
Sambil buat N3 sambil makan puding sago ni..hehehe sejuk kat tekak...hmm mama panggil sago melaka pulak... Nampak kat blog Cikgu Zana tempoh hari... Memang senang cara hendak membuat nyer... Mama ikut step by step cara Cikgu Zana.

Di sini mama C&P cara2 membuat dari rumah Cikgu Zana :) Thanks Yer :)

Masak biji sago ni hingga mendidih n di kacau sekali sekali...hingga masak.. @ bahagian putih dlm biji sagu semakin mengecil..kemudian tutup api .. biarkan sebentar atas dapur.. masa ni biji sagu akan terus masak n menjadi semakin jernih selepas 7- 8 minit... sendukkan 2-3 senduk biji sagu ke dalam penapis kelapa.. basuh biji sagu di paip air yg mengalir untuk membuang kanji2.. bilas dengan air bersih.. tuangkan dalam acuan n sejukkan dlm petiais..

Makan bersama air gula melaka , santan (akk guna santan kotak ayam brand) , ketulan air batu.. Selamat mencuba...

1 comment:

fuzidss said...

hemmmm ..sedapanya niiiii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...