Monday, May 10, 2010

Kremes

KREMES

  • 60 gram tepung beras
  • 1 1/4 cawan air rebusan ayam
  • 1/2 cawan air (anggaran)
  • 1 biji telur - dipukul sedikit
  • 2 sudu teh bahan perapan ayam tadi
Cara membuatnya :
  1. Gaulkan air rebusan ayam, tepung beras, telur, dan bahan perapan ayam sehingga rata.
  2. Masukkan air dan kacau menjadi adunan yang agak cair.
  3. Tambah sedikit garam jika tidak masin.
  4. Ambil sesudu dan tuang ke dalam minyak yang betul betul panas.
  5. Sentiasa di kacau sehingga kekuningan.
  6. Goreng hingga garing.
  7. Angkat dan toskan.
  8. Ulang sehingga habis.
  9. Akhir sekali goreng ayam, tauhu dan tempe.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...