Friday, June 24, 2011

Jejari Ketam Cili Padi


Lambat bersiaran hari ni...macam byk kerja kena buat!!!!
So utk makan terpaksa jgk masak!!! Ini lah hasil drp BW yg sempat di buat tempoh  ari..bila nampak Ummi post cepat 2 print resipi...hehehe memang cepat dimasak sedap dimakan..betul kan Ummi ????

Minta izin yer Ummi C&P resipi dari dapur Ummi ke dapur Hawa supaya senang buat rujukan di kemudian hari & jgk buat anak2 yg dah mula hendak memasak dan mencari resipi2 diblog mama dier yg tak seberapa nih :) Mudah2 anak2 mama bertambah rajin ke dapur!!


JEJARI KETAM CILI PADI
Resepi: Ummi@HomeSweetHome

Bahan:-
  • 500 gm jejari ketam
  • 5 tangkai cili padi * - ltk 2 tangkai jer...
  • 2 tangkai cili merah * - ltk 5 tangkai
  • 6 ulas bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1 cm kunyit hidup *
  • 1 cm halia * (ditumbuk)
  • 4 sudu besar kicap cair
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis
  • sedikit daun bawang - untuk tabur



Cara Memasak:-

  1. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan tumbuk dan kacau hingga nampak berminyak dan naik bau.
  2. Masukkan kicap cair, garam dan gula secukup rasa. Kacau sebentar.
  3. Masukkan jejari ketam dan gaul balik perlahan-lahan dan masak 5 minit. (Jgn lama sgt, nnt hancusss). Seimbangkan rasa.
  4. Tutup api dan terus masukkan daun bawang dan gaul rata perlahan. Hidangkan.

4 comments:

izahdaut said...

la..kreatif nye masuk cam ni ma.. tak terfikir lak nak masak gini.. leh masuk list ni

Mama Hawa/Mama Nani said...

Izah..resipi dari Ummi. try jgn tak try. sedap!!

tun_telani said...

tun pun xpenah masak gini.. biasa kalau crabstick tu beli utk wat sushi je.. hihi

Mama Hawa/Mama Nani said...

mama pun tak pernah msk cam gini..selalu ltk jer dlm sup atau dlm mee nak grg..sedap jgk resipi dari Ummi ni try lah Tun :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...