Thursday, March 25, 2010
Kuih Jagung Bakar
Kuih Jagung Bakar mama yang penuh tragedy...sob3x
Salam & selamat malam semua. Bila dah siap adunan kuih bakar ni... mama ambil lah acuan pecah lima nak panas dalam oven dulu..sapu dulu acuan ngan minyak sapi. Bila pasang plug..kenapa tak ada api eh??? Me n mil.. tengok juga oven kenapa tak boleh on... tunggu lagi.. on lagi...sob3x akhir nyer setelah 1/2 jam.. confirm!!! oven dah rosak.
Macam mana nak buat eh!! Dah buat tak kan nak buang sayang kan..Tanya mil boleh tak masak atas dapur??? Dia ckp cuba lah. So mama try lah.. gunakan api kecil saja... At last!!! Masak semua..hehehe.
Nampak kat rumah Ayu & Ika... memang lama tak buat kuih bakar ni.. since mil ada pat rumah buat lah untuk minum petang. Mil cakap sedap tak berapa manis..suit to old folks taste kata dier.
So macam biasa lah mama C& P resipi dari rumah Ayu. Nak tengok kat rumah Ika pun blh :D Boleh kan Ika?
Ingredients:-
500g tepung gandum-saya ayak -(500g plain flour-I sieved)
5 biji telur-(5 eggs)
1 tin jagung dalam tin-(1 can cream corn )
1 mangkuk sederhana gula pasir-saya gunakan 1 cawan -(1 medium size bowl sugar-i used 1 cup sugar)
2 mangkuk santan-saya gunakan 500ml + 130ml-(2 bowl coconut milk-I used 500ml +130ml)
sedikit minyak sapi-(some ghee oil)
sedikit garam-(some salt)
sedikit pewarna kuning-(some yellow colouring)
Method:-
Masukkan tepung gandum dalam sebuah bekas kemudian campurkan dengan telur, santan, gula, sedikit garam dan pewarna kuning. Kacau adunan sehingga tidak bergentel2. Sesudah itu masukkan jagung manis dan kacau lagi sehingga rata. Sapukan acuan pembakar dengan sedikit minyak sapi. Tuangkan adunan kedalamnya dan bakar sehingga masak-(saya bakar selama 50 minit @ 175C)-terserah nak kerak macam mana.-
Combine flour, eggs, coconut milk, sugar, some salt and some yellow colouring in a bowl. Fold mixture till incorporated and not lumpy. Add in cream corn and mix well. Grease mould with some ghee oil. Pour mixture into moulds and bake till cook- I baked for 50 minutes@ 175C-depends on how well the crisp you want)
Sources:-From resipicitarasawan.blogspot.com
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment