Wednesday, March 10, 2010
Sambal????
Salam & Selamat pagi semua :)
Hujan... dan dingin sekali di SG...nyaman dah berapa lama bumi SG tak di turuni hujan sebegini... Amin & Syukor atas pemberian MU....
Ni sebenar nye menu semalam yg tak sempat di N3 Kan.... hehehe
Apa2 pun ingin berkongsi bersama teman2. Sambal ni, arwah maklong sebelah mak mama, selalu buat pada majlis kenduri kendara. Sekarang pulak sepupu mama yang continue buat bila ada majlis kenduri. Tapi tentang nama sambal ni kite orang pun tak tahu...hehehe kite orang panggil sambal masak ..sebab bahan2 nye semua di goreng terlebih dahulu.
Mungkin ada teman2 blogger mama atau sapa2 yg tahu nama sambal ni.
Bahan2
Lada merah
cili padi
bawang besar
belacan
ikan bilis
air asam jawa
garam & gula
Cara2
Lada merah, cili padi, bawang besar, belacan dan ikan bilis di goreng berasingan. biar kan sejuk sebentar. Kalau sikit boleh tumbuk menggunakan batu lesong.. banyak masukkan saja dlm blender yg ada punat 'pulse' tekan beberapa kali saja. Masukkan air asam jawa kalau boleh gunakan air masak, garam & gula sekucup rasa dan gaul sehingga sebati.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment