Monday, March 8, 2010

Sotong Masak Oyster


Ni dinner kite tadi :) Sotong masak oyster sumbat ngan scramble egg. Sebenar nyer my sil selalu buat macam gini bila ada open house atau kenduri... 1 kelainan memasak sotong cara begini.

Bahan2

sotong - cuci bersih buang hitam sotong kepala jgn buang rebus ngan garam sebentar
mama gunakan 6 ekor sotong
2 biji telur - dipukol sebentar dan buat mcm scramble egg biar kan sejuk
Bawang besar, bawang putih & halia ditumbuk halus
Bawang Jepun dihiris kasar
lada merah & hijau dihiris halus
lada padi secukup nyer - mama letak 5-6 biji
secukup sos oyster
tomato sos
minyak bijan
garam & gula secukup rasa
secukup toothpick

Cara

Ambil sotong yg telah direbus isikan dengan telur sehingga 3/4 penuh lalu masukkan kepala sotong dan cucuk dgn toothpick. Lakukan sehingga habis.
Bahan hiris ditumis sebentar sehingga layu baru masukkan bahan2 yg ditumbuk halus..tumis sehingga garing & wangi. Masukkan sos oyster, tomato sos, garam & gula & minyak bijan. Gaul lagi sehingga rata... kalau hendak kan berkuah masukkan sedikit air. Biarkan mendidih baru masukkan sotong balik2 kan sebentar. Siap!!!


4 comments:

ZuRaNaI said...

shedapnyee..unik..yg ni maybe sng nk aplikasi skit..hiii..akan cube dbuat..yummyy

Mama Nani/Mama Hawa. said...

hahaha..Trylah Zuranal :) Tentang kuah ikut citarasa masing2 :)

Nida said...

salam Mama..

Sini banyak oyster tapi tak pernah beli lagi sebab tak tahu nak masak apa..hehe. Kini dah dapat idea dari mama..

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Wslm Nida :)
Nida bkn oyster seafood 2 tau!! Ni oyster sos..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...