Tuesday, March 23, 2010

Puding Roti Pandan Kukus


Resipi Dari rumah CT. Memang selalu emak & jiran mama beri waktu bulan puasa. Memang sedap makan waktu panas2 atau bagi sapa2 yg suka sejuk okay jugak... Febret along n shasha.. diorg pun ckp macam nenek buat.... To CT thanks so much for sharing this recipe :) Mama minta izin letak resipi disini :)




Puding Roti Pandan Kukus:
Resepi dari CT

Bahan-bahan:
12-14 keping roti putih/gardenia (tak perlu buang kulit tepi)
15 helai daun pandan
1 biji kelapa parut (CT guna santan kotak 100 ml)
5 cawan air
2 biji telur (dipukul ringan)
1 cawan gula pasir (sukatan manis ikut selera masing2)
1/2 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna hijau
sedikit garam

Cara-cara:
1. Bersihkan daun pandan, kerat kecil2 dan blend dengan kelapa parut dan air. Tapis untuk mendapatkan santan yang kini berperisa pandan.
2. Dalam mangkuk besar, masukkan telur, gula pasir, santan dan sedikit garam tersebut. Kacau sekejap untuk melarutkan gula.
3. Masukkan esen vanila dan sedikit pewarna hijau, kacau lagi hingga rata.
4. Celupkan roti dalam campuran santan tersebut hingga serap sepenuhnya dan susun dalam loyang. Buat sampai habis dan tuang sedikit lebihan santan atas roti tadi. (CT letak plastik dalam loyang supaya mudah untuk dikeluarkan nanti).
5. Kukus roti tadi selama 15 - 20 minit. Sejukkan dahulu baru di potong. Selamat mencuba ....

1 comment:

fuzidss said...

ku lihat hijau he he

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...