Monday, August 16, 2010

Ayam Ala Ana

Balik dari rumah mak mama kelam kabut siap kan lauk utk bersahur...selalu mama masak pepagi sewaktu bangun sahur...

Satu lagi resepi dari Buku Sheila Rusly yg sempat mama beli sewaktu pergi JB tempoh hari KETUK2 RAMADAN...since ada kurma..mama cuba lah resepi nih..not bad ada rasa2 pedas, manis dan yg paling best kicap!!! hehehe bln pose nih kan kicap tak blh miss lah...Cuma lauk nih agak kering..so kalau mahu kan berkuah tambahkan sedikit air... Meh tengok resepi...

AYAM ALA ANA - HJH SHEILA RUSLY

Bahan2
4 ketul bahagian paha ayam
3 biji kurma - mama rendam dulu dgn air panas dlm 20 min
2 sudu makan madu
1 btg kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
5 sudu makan kicap pedas - tak ada so mama gunakan kicap manis
2 sud makan gula merah
2 tangkai dun kari
5 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering - kalau nak pedas tambah kan lagi
serbuk kunyit
garam
mama tambah kan kentang yg diptg baji dan digoreng





Cara menbuat
Goreng ayam yg telah dilumur kunyit & garam. Angkat bila ayam garing dan letakkan didlm bekas berasingan. Kluarkan sebahagian minyak dari kuali dan tumis kulit kayu manis, daun kari dan buah pelaga serta bahan2 yg telah dikisar tadi seperti cili kering, bawang besar, bawang putih dan buah kurma berasingan. ( mama lebur kan semua)
Kemudian masukkan madu serta gula merah dan kicap pedas. Masukkan garam ikut citarasa anda. masukkan ayam yg telah digoreng tadi dan gaul mesra hingga sebati dengan sos tadi.

3 comments:

mas said...

wah mama, sedapnya ayam tu....nnti nk try buat juga la...

aibaks said...

hmm..bulan puasa ni menambah selera makan la plak.. menarik btl ayam ala ana tuh..

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Mas... okay bagi sapa2 yg suka mkn lauk kering2... sedap jgk buat utk bersahur :)

Aibaks... hehehe mmg betul ingat nak berdiet bulan pose :) Tapi bila tgk mknnan.... cuba lah kalau sudi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...