Monday, August 23, 2010

Ayam Mamak

Salam semua di pagi hari Isnin yg mulia ni..dah nak masuk 2 minggu kite semua umat Islam berpuasa... mungkin ada yg dah mula buat biskut2 raya :D Seperti biasa pagi Isnin yg busy ni... mama post kan N3 yg blm di uploadkan lagi :D

AYAM lagi... resepi mama dapat dari rumah Izah. Ada yg dah mencuba nyer spt MAS & HANA. Sedap ayam mamak nih...kalau nak masak nasi briyani atau nasi minyak pada tekak mama mmg sesuai sekali. Terima Kaseh Izah mama C&P resepi dari dapur Izah :D



AYAM MAMAK

Bahan-bahan
  • 1/2 ekor ayam - potong kecil2 dan bersihkan
  • 2 biji limau nipis - ambil jusnya 
  • 1 biji bawang besar - cincang
  • 1 biji bawang putih - cincang
  • 1 cm halia muda - tumbuk
  • 1 batang serai - di ketuk
  • 1/2 cawan air/stok ikan -mama guna stok ayam 
  • 1 susu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar serbuk kari ayam -mama gunakan 2 sudu mkn 
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 senduk gulai cili kisar
  • 2 tangkai daun kari
  • 4 helai daun pandan
  • Garam, gula serbuk lada sulah
Cara-cara
  • Perapkan ayam dgn garam, serbuk lada sulah & jus limau untuk seketika.
  • Panaskan minyak, goreng ayam hingga masak, ketepikan.
  • Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, daun pandan, daun kari hingga naik bau.
  • Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari & cili kisar, goreng seketika.
  • Masukkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikan, garam, gula secukup rasa, gaul sebati.
  • Last, masukkan ayam, balik2 kan & tutup api.

1 comment:

Mas said...

salam mama, dah buat ayam mamak yer, sedap kan, kalau makan dengan nasi tomato lagi sedap....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...