Monday, August 23, 2010

Hati Masak Berempah


Lauk utk bersahur semalam. Masak dirumah my mom. Sebenar nyer mak mama yg requested suroh mama masak kan utk dia :D Hati masak berempah nih agak spicy sikit... lagi sedap kalau dimasak kering2.


Hati Masak Berempah

Bahan2

600g hati lembu- dihiris tipis
2 biji bawang besar
2-3 biji bawang putih
2 batang serai
halia
kunyit
2-3 sudu rempah kari ayam
1 sudu makan penuh lada hitam kisar
2 sudu makan ketumbar biji*
1 sudu makan jintan kasar*
1 sudu makan jintan halus*
* di sangai dan di blenderkan kering atau tumbuk halus
1-2 sudu makan tomato sos
 garam & gula secukup rasa

Cara2
Bawang besar, bawang putih, halia,serai & kunyit di kisar halus. Campurkan bahan kisar bersama rempah kari, lada hitam dan ketumbar, jintan kasar & halus yg telah diblender halus bersama. Kacau semua sehingga sebati. Didalam kuali tumiskan semua bahan2 tadi sehingga garing dan naik minyak baru masukkan hati lembu yg telah di cuci bersih dan dihiris tipis. Masak sehingga hati berubah warna baru masukkan tomato sos, garam & gula. Masak lagi sehingga hati masak atau kuah agak kering.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...