Friday, August 27, 2010

Nasi Lemak wif Ayam Serai & Telur Dadar mayonis


Salam tengah hari Jumaat teman2 semua..dah fikir nak masak utk berbuka hari nih? Mama lagi buntuh nih.. tak tahu apa juadah berbuka pada petang nanti :(

Sebenar nye nasi lemak tuh hidangan berbuka kelmarin yg tak sempat mama N3 kan oleh sebab kan mama menggunakan camera lain. Camera yg selalu mama gunakan di pakai oleh anak mama along utk tujuan project sekolah... so bila dah gunakan camera lain agak kecok pulak!! Yelah bukan kite punya...so ada gambar yg gelap ada yg terang jgk...
Okay lah tak mahu celoteh panjang2.... Nasi lemak kali nih agak berlainan dari yg selalu mama masak.. Nampak kat dapur sapa lagi kalau Cik Ayu kite... hehehe. Lain sikit nasi lemak ni sebab menggunakan halba, halia & jgk bawang. Tapi dari segi rasa tetap maintain...nasi lemak!!! Thanks yer Ayu..mama C&P dari dapur ayu :)


Nasi lemak - Ayu & malaysiabest.net

Ingredients:-
4 cups of basmati rice-(4 cawan beras basmati)
1 box of coconut milk(200mls) + 1 box of water (from the coconut ilk box)-(1 kotak santan(200mls) + 1 kotak air(gunakan kotak santan)
4 cups of water-(4 cawan air)
1 tsp fenugreek-(1 sudu kecil halba)
1 tiny slice ginger-(1 hirisan halia)
1 -2 shallots sliced-(1-2 bawang merah dihirs)
4 pandan leaves-(4 daun pandan)
salt to taste-(garam secukup rasa)

Method:-
Just cook like usually cook rice. However you need to take care of them, checking if there is enough water because the coconut milk tends to turn oil and make the rice 'sandy'. If the rice is not cooked after the button pop up, try add some water and cook again. If at all failed, then try steaming the rice in the steamer till cook.-(Masak nasi seperti biasa. Tapi harus selalu tengok supaya air cukup sebab santan akan bertukar keminyak dan nasi akan menjadi berbiji. Kalau nasi belum masak, bila butang ternaik, masukkan sedikit air dan tekan lagi. Kalau tak menjadi juga, kukus nasi dalm kukusan hingga masak)



Satu kelainan makan nasi lemak kali nih... dgn lauk ayam. Selalu makan nasi lemak berlauk kan sambal tumis, ikan bilis kacang dan tentu nye timun..tapi kali ni mama tiru style Ayu pulak... makan bersama Ayam Serai dari Love.Thanks yer both of u :) muahs!!
 
 
Sambal Ayam Serai - Ayu & Love
 
Ingredients:-
1 ekor ayam ~ dibersihkan dan dipotong ikut suka (digaul bersama sedikit serbuk kunyit dan garam)-(1 whole chicken cut to preference, marinate with turmeric powder and salt)
*15-20 tangkai cili kering ~ dididihkan bersama air dan garam terlebih dahulu-(soaked and boiled with salt 15-20 dried chillies)
*5 biji bawang merah-(5 shallots)
*3 ulas bawang putih-(garlics)
*1 cm halia-(1 cm ginger)
*1 biji bawang besar-(1 large onion)
*2 batang serai-(2 lemon grass)
*2 cm kunyit hidup-( 2cm fresh turmeric roots)
*6 biji cili padi-(6 birds eye chillies)

3 batang serai ~ diketuk-(3 lemon grass bruised)
2 asam keping-(2 dried tamarind slice)
air ~ ikut suka-(water to preference)
garam secukup rasa-(salt to taste)
minyak masak-(oil)
(saya masukkan sedikit gula dlm 1-2 sudu besar)-(I added some sugar about 1-2 tbsp)

Cara2nya:-
Kisar bersama bahan2 bertanda *.Panaskan minyak dlm kuali. Gorengkan ayam yang telah diperap bersama serbuk kunyit dan garam tadi hingga masak. Angkat dan ketepikan.
Kurangkan minyak, tumis bahan2 kisar dan serai hingga pecah minyak. Kacau selalu.
Tuangkan air dan masukkan asam keping. Biarkan mendidih. Perasakan dgn garam secukupnya.
Masukkan ayam dan gaul sebati. Tutupkan kuali dan biarkan seketika.Kacau sekali lagi dan padamkan api.Sedia dihidang! -(Blend *ingredients. Heat oil and deep fried chickens till cook, dish and put aside. Lessen oil and saute blended ingredients and lemon grass till oil rises up the surface. Stir always. Add in water and dried tamarind slice. Let it boil and add salt and sugar to taste. Add in chicken and mix well. Cover pan and let it for a while. Mix again and turn off heat. Ready.)

 

Dan telur dadar ni sebagai pelakon tambahan... dah banyak kali buat nih... sedap & lemak. Resepi kat sini blh atau pun kat bawah ni pun ada :)

TELUR DADAR BERMAYONIS- Nor Trgganu

3 bj telur
2- 3 sudu besar mayonis
1 labu bawang besar ~ dipotong dadu
2 bj cili merah ~ dibelah dua dan hiris
daun saderi ~ dihiris
sedikit garam
sedikit minyak


Masukkan minyak ke dalam frying pan dan panaskan.
Pecahkan telur ke dalam sebuah mangkuk dan masukkan mayonis.
Pukul dgn garfu hingga sebati.
Masukkan kesemua bahan2 lain dan gaul lg hingga sebati.
Tuangkan adunan telur dan goreng hingga telur dadar masak.
Angkat dan hidangkan.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...