Friday, August 27, 2010

Daging Tomato Pandan


Sambung lagi...hehehe
Sebelum masak berbuka semalam terpadang kan N3 CMG  Daging Tomato Pandan nih... kebetullan baru sahaja beli daging di Giant. Dapat lagi idea utk masak lauk sahur..tapi mama masak sebelum tido bukan apa takut nanti tak sempat atau ter.... bangun lambat.

Sewaktu mama masak daging nih...si Shasha nih asyik tanya mama masak lauk rendang eh? Sebab bau dari rempah2 tuh macam bau lauk rendang!! hehehe tengah2 malam bau lauk nih... semerbak !!! Daging Tomato pandan nih memang sesuai dimakan dgn apa2 jenis nasi atau pun lontong & ketupat kalau dimasak kering2. Terima kaseh CMG berkongsi resipi mudah dan sedap. Kena ngan tekak mama sebab lauk daging nih tak pedas :) Minta izin C&P resepi dari rumah CMG okay :)

Daging Tomato Pandan - CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram daging batang pinang, hiris nipis, cuci dan toskan*
1 inci halia, tumbuk lumat*
3 ulas bawang putih, tumbuk lumat*(*disatukan dan perap 30 minit)
2 helai daun limau purut
1 helai daun pandan, disimpul
1 batang serai, dititik
1 cawan air
1/2 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
2 biji tomato merah
4 biji cili merah
2 biji buah keras
1 biji bawang besar
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
1/2 camca besar ketumbar biji
1/2 camca teh jintan halus
1/2 camca teh jintan kasar

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus, serai, daun limau purut dan daun pandan hingga harum dan terbit minyak. Masukkan daging, gaul rata dan biar daging kecut sedikit.
  2. Tuang air, gaul dan biar mendidih. Kecilkan api dan masak hingga daging lembut dan kuah pekat. Masukkan gula melaka dan garam secukup rasa. Masak sekejap lagi. Kalau nak kering biarkan lagi sekejap. Boleh diangkat dan hidangkan bersama nasi mentega kismis atau nasi putih biasa.

2 comments:

mas said...

mama...cepatnya daging tu gi singapore, ops...lupa plak..dekat jer kan ngan johor...nampak sedap tu...nanti2 mas pun nk try juga...nanti tu bila eee...

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Mas...hehehe spore ngan JB tak jauh... seberang tambak jer :) Tak lah masa mama tgk blog CMG tuh daging yg mama beli pat giant blm simpan lagi dlm freezer...so apa lagi.. utk di mkn waktu sahur..try lah tak pedas tau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...