Thursday, August 19, 2010

Bilis Siam


Sahur tadi pagi selain dengan Ikan Bilis ni mama masak sardine kicap bersama sup sayur jer...
Boleh pulak cik hubby makan sardine kicap!! mama ambik sikit jer..tak lalu plak tekak nih..yg laju BILIS SIAM  nih..sedap!! garing2 & masam2 sikit. Tuh lah puas ronda2 rumah teman2 dapat pulak kat dapur NOR di Terangganu..jauh tuh :) Terima Kaseh Nor, mama mintak izin letak n C&P dari rumah Nor yer :D


BILIS SIAM by Ainaibu MyR - Nor Secubit Garam
  • 2 genggam ikan bilis
  • minyak ..untuk goreng bilis
  • 1 biji bawang besar
  • 8 batang cili padi..boleh dikurang/lebih..ikut selera- gantikan ngan cili merah & hijau
  • 4 biji limau kasturi..boleh lebih/kurang ikut kemasaman
  1. bersihkan bilis dan goreng garing
  2. mayang bawang jgn halus sgt..bg rangup sikit
  3. potong cili dan limau.perah limau dan ambik jusnya
  4. campur semua bahan dan rasa ikut selera..makan dgn nasik panas...sedappp..

5 comments:

mas said...

mama....mas pun selalu masak bilis macam tu, sedapkan makan ngan nasi panas, goreng telur jer pun dah cukup...sedapnya...

HaSue said...

salam mama...nampak menyelerakan lak bilis siam nih..lagi2 kalo masa sahur sure segar jek mata..hehe

LyNn HaMzAh said...

salam kenal utk mama...lynn pun selalu buat menu nie...selain simple memang sedap dimakan dengan nasi panas...

Kerull said...

Salam Ma..menu yang ringkas..tapi sodap...

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Betul tuh mas... time sahur nih kekdg tak mood nak mkn..ni lauk org tua..lauk bdk2 grg telur jer..hehehe

Wslm Hasue :)
Sedap masam2 sikit & garing... hehehe mmg segar mata pun segarrrrr

Salam kenal jgk Lynn :) oh ye ke.. ni mama 1st time buat selalu buat letak kicap..pun sedap jgk :P

Wslm kerull...hehehe ni yg buat selera sikit buat sahur..segar mata :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...