NASI TOMATO - ZAHARAH ROZIZ - CIK BEDAH
bahan2 nya
1 kg bera basmati - mama rendam beras dalam 1/2 jam sebelum dimasak
air mengikut paras beras
4 sudu makan minyak sayur - mama gunakan 2 sudu lagi minyak sapi QBB
1/2 tin susu cair
150gm halia*
60gm bawang besar*
8 ulas bawang putih* - mama kurangkan dlm 4 biji
1 tin kecil tomato puree
2 biji tomato dihiris
1 cawan sayur campur
1/2 cwn pudina- mama gantikan dgn daun ketumbar
4 helai daun pandan
50 gm gajus digrg & dikisar halus
4 sudu teh air mawar
garam secukup rasa
1 jari kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 pe'kak
semua bahan yg * di kisar halus
mama tambahkan 1/2 sudu teh serbuk kunyit & 1 sudu makan serbuk ciliCara2
Panaskan minyak. Tumiskan daun pandan sebentar. Masukkan kayu manis. pelaga, cengkih,pe'kak dan tumis lagi. Apabila naik aromanya, masukkan rempah kisar & tomato puree. Masak sehingga rempah merah. Masukkan air, susu, air mawar, daun pudina, gajus, sayur campur, tomato dan garam. Tunggu sehingga mendidih, kemudian masukkan beras. Masaklah sehingga tanak
Juadah2 dari jiran2 mama. Tiap2 hari ...tak miss mesti ada yg memberi :) Kecuali hari minggu sebab mama berbuka di rumah my parents :)
4 comments:
Salam mama..wah nasi tomato memang mabeles warnanya..rasa pun mesti mabeles gak...rezeki bulan ramadhan ma...tradisi menghulur juadah tu kan dapat pahala..he he he mehlah hulur nasik tu ma...
Nak berbuka kt kt unah mama dengan nasik tomato!!! lauk lebih ye mama hehe :)
ijan
Wslm Kerull :)
Warna nyer yg menggacam jiwa raga beta..hahaha Blh lah utk first timer macam mama nih.. Mmg betul tuh Kerull rezeki bln pose hulur menghulur juadah dh semacam semesti bila time nak berbuka... sometimes masing2 menunggu juadah... meh sini mama hulur sepinggan apa yg ada :)
Ijan pun nak berbuka kat rumah mama? Meh lah lagi ramai lagi bagus biar gamat suasana hehehe :)
Salam mama..
wah meriah menunya disamping jiran kasik..kite biasa2 aje,kdg2 ada jugek jiran kasik..sekali sekala
windunye kat murtabak n kebab singa sana tuh :)...alamak ngencesss lah..
Post a Comment