Sunday, December 27, 2009

Ayam Goreng Serai lagi...


Takkan makan mee goreng jer... So mama goreng kan ayam serai ini. Tak sempat nak perap pun... tapi hasil nye tetap sedap!!! Dah pernah cuba yang diperap... rasa2 nye memang lagi sedap yg diperap!!!

Resipi dari teman kite Hasue... Thanks yer!!! Masuk ni dah 2 kali mama buat. Sedap hingga menjilat jari!!!!

*p/s Nak buat correction sikit: Actual resepi from Love not Hasue...hehehe jgn marah love!!! nnt kena jual tau!!!!


Apa2 pun resipi disini atau pun kat bawah ni....

Bahan2 yang diperlukan :-
  • 1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong sederhana)
Bahan dikisar bersama;
  • 6 ulas bawang putih
  • 7 ulas bawang merah
  • 2 inci halia
  • 2 batang serai
  • 3 sb cili kering kisar/ cili boh (lebih/ kurang ikut citarasa)
  • 2 sb serbuk kari daging
  • 1/2 sk serbuk jintan putih
  • 1/2 sk serbuk jintan manis
  • 1/2 sk serbuk ketumbar
  • 1/2 sk rempah 5 spices (takde pun takpe)-mama x pkai
  • garam dan aji secukupnye
  • 3 tangkai daun kari
  • Minyak yang menggoreng

Cara2 memasaknye :-
  1. Campurkan semua bahan di atas bersama ngan ayam kecuali daun kari dan minyak. Gaul sebati dan biarkan perap selama 1 jam.
  2. Panaskan minyak dlm kuali. Pastikan minyak berlebihan supaya ayam tenggelam ketika digoreng.
  3. Masukkan ayam satu per satu dan goreng hingga masak. Taburkan daun kari bila dah 1/2 masak.
  4. Dah okey, angkat dan toskan minyak berlebihan. Sedia dimakan begitu sahaja! Yummyyyyy!!!!

4 comments:

LOVE2COOK said...

Hi Mama! Hru doing there?

Wow, we made same dish today.. Ayam goreng berempah serai! Tks 4 trying the recipe. Glad u liked it. Take care kak! ;)

blogresipi.com said...

nampak pun memang menyelerakan ni mama... kalau ayam takde, kerak pun kite sanggup tau! :)

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Hi Love... Well Im doing fine :)
Sedap kan Love. My second daughter (shasha) asked for second helping. Just imagine mama goreng 1 ekor ayam just for dinner!!!
U take care also

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Ijan ... sedap hingga menjilat jari tau!!! Sori lah yg bahagian kerak lah mama bedal :P hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...