Bertemu di hari yang sama. Menu dinner utk cik hubby Siakap Stim 3 Rasa. Hubby mama memang suka makan yg pedas2 & masam2. So masakkan malam ni memang memenuhi cita rasa dia :) Cuma mama ada buat sedikit perubahan mengikut selera mama. Terima kaseh Nor kerana sudi berkongsi resipi dengan teman2 blogger. C&P dari rumah Nor.
Bahan:-
- 1 ekor ikan siakap - dalam 600 gm
- 100 ml air - boleh tambahkan air kalau nk kuah lebih
- 2 camb minyak - untuk menumis
- garam secukupnya
Bahan Cincang Halus:-
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 cm halia muda
- 2 biji cili merah
Bahan Dihiris Halus:-
- 1/2 kuntum bunga kantan- x letak cari2 kat pasar x jual
- 2 helai daun limau purut
- 4 - 5 biji cili padi - mama tambah dlm 10 biji
Bahan-Bahan Sos:-
- 2 camb cili kisar
- 1 camb sos tomato
- 2 camb sos plum - tersalah beli beli sos lemon
- 2 camb gula pasir
- 2 camb sos cili
- 1 camb jus limau nipis - lemon
- 1 camt kicap manis
Cara Memasak:-
- Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
- Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
- Kukus hinga ikan masak.
- Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
- Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
- Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
- Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
- Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.
2 comments:
betul..betul.. betul!! ^____^
Okay next time kite try letak bunga kantan.. see the diffrence Thx Nor for sharing this recipe
Post a Comment