Friday, December 25, 2009

Bebola Kentang Berinti Keju

  • Menu breakfast tadi pagi... Salam & Selamat petang everybody.... Hari ni Christmas Day... so everybody ada dirumah :)
  • Ambik resipi dari rumah Jiya lagi... Memang dah aim nak buat tapi oleh sebab cheese yg macam Jiya tunjukkan tak ada yang plain (semua nyer berflavour) mama gantikan dengan mozarella cheese & grated cheedar cheese yang berwarna oren. Sedap dimakan ketika panas2 bersama sos barbeque, mayonise & off course chilli sos!!!! Nyum3x. Jiya mama C&P jer resipi. Thank u very much. Terima kaseh daun keladi.... kalau ada resipi yg lain kasi lagi ....
  • Add ImageBahan-bahan:

    • 300g kentang kukus, lecek halus
    • 2 sudu makan susu tepung
    • 1 biji kuning telur
    • 1/2 sudu teh garam
    • 1/4 sudu teh serbuk lada sulah
    • 1/4 sudu teh serbuk pala <-- tarak stok

    • 1 sudu makan mentega tawar
    • Minyak
    Bahan inti:

    • 22 ketul kiub keju
    Bahan pelapis:

    • 2 biji putih telur, pukul ringan
    • 100g serbuk roti kasar berwarna oren <-- guna serbuk roti putih tu jer...

    Cara membuat:
    1. Kacau rata bahan kulit
    2. Ambil sedikit adunan. Leperkan. Intikan dengan kiub keju. Bentukkan bebola
    3. Gulingkan dalam serbuk roti kasar. Celupkan ke dalam putih telur. Gulingkan lagi ke dalam serbuk roti kasar.
    4. Goreng dalam minyak yang telah dipanaskan dengan api sederhana sehingga masak.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...