Salam & Selamat petang uols.... Petang yang dah nak beransur mendung. Jangan lah air mawar turun... kain baju banyak kat jemuran ni. Kalau nak turun pun tunggu sampai mama dah habis n3 & dah angkat kain semua.... hehehe
Menu hari ini semua dah ulang tayang(dah pernah buat)... Tapi rasa nyer dah lama tak masak...
Telur masak kicap pedas resepi asal menggunakandaging... Mama ganti kan kepada telur. Telur yang telah direbus kemudian digoreng sebentar. Masak mcm biasa. Resipi ini mama ambik dari rumah Zai dulu...
Menu hari ini semua dah ulang tayang(dah pernah buat)... Tapi rasa nyer dah lama tak masak...
Telur masak kicap pedas resepi asal menggunakandaging... Mama ganti kan kepada telur. Telur yang telah direbus kemudian digoreng sebentar. Masak mcm biasa. Resipi ini mama ambik dari rumah Zai dulu...
Bahan: ( 5- 6 orang)
400 gm daging batang pinang - mama ganti kan dengan telur dlm 12 biji
1/4 cawan kicap manis
1 keping asam gelugur
1 labu bawang besar - hiris bulat gelang
1 biji cili hijau - belah 4
1 biji cili merah - belah 4
1 1/2 - 2 sb. gula
1/3 cawan air
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
Bahan Tumbuk dan Tumis:-
2 sb cili kering kisar
3 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
1 sk jintan manis - ditumbuk
1/2 sk jintan putih - ditumbuk
1 batang serai - diketuk - x letak
1 batang kulit kayu manis - x letak
1 kuntum bunga lawang - x letak
2 kuntum bunga cengkih - x letak
2 sb cili kering kisar
3 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
1 sk jintan manis - ditumbuk
1/2 sk jintan putih - ditumbuk
1 batang serai - diketuk - x letak
1 batang kulit kayu manis - x letak
1 kuntum bunga lawang - x letak
2 kuntum bunga cengkih - x letak
Cara-Cara:-
1. Panaskan minyak dalam kuali, perlahankan api dan tumiskan bahan2 tumbuk dan kisar, kulit kayu manis, lawang, cengkih dan serai. Kacau hingga naik bau dan cili kisar garing sedikit.
2. Masukkan daging, kacau rata sebentar.
3.Tambahkan kicap dan gaul rata...Masukkan sedikit air dulu..Biar daging mesra dengan kicap.
4. Masukkan pula asam gelugur dan jika daging belum empuk tambah sikit air lagi.
5. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
6. Akhir sekali bila daging telah empuk, masukkan bawang besar dan cili merah dan hijau...Kacau layu sekejap dan angkat.
7. Hidangkan dengan nasi panas2...
1. Panaskan minyak dalam kuali, perlahankan api dan tumiskan bahan2 tumbuk dan kisar, kulit kayu manis, lawang, cengkih dan serai. Kacau hingga naik bau dan cili kisar garing sedikit.
2. Masukkan daging, kacau rata sebentar.
3.Tambahkan kicap dan gaul rata...Masukkan sedikit air dulu..Biar daging mesra dengan kicap.
4. Masukkan pula asam gelugur dan jika daging belum empuk tambah sikit air lagi.
5. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
6. Akhir sekali bila daging telah empuk, masukkan bawang besar dan cili merah dan hijau...Kacau layu sekejap dan angkat.
7. Hidangkan dengan nasi panas2...
No comments:
Post a Comment