Wednesday, December 2, 2009

Pancake


Teruja betul tengok pancake kat rumah Nor Trgganu. Dengan sukacita nyer disini ingin hamba memaklumkan bahawa se nyer 'pancake' tersanggggaaaattttt lah lembut & gebus... Macam orang bangsawan plak mama ni... hehehe. Betul x ckp bedek. Tak caya blh tanya dgn Nur. Resipi asal drp Hajar fotopages dan dikongsi bersama oleh Nur. Terima kaseh kepada Hajar & Nur kerana sudi kongsi resipi. Biasa lah mama C&P dari rumah Nur.

PANCAKE
by Hajar


6 sudu besar butter ~ dicairkan
2 bj telur
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
2 sudu teh baking powder
2 sudu besar gula castor
2 cawan susu segar
2 sudu besar jus lemon ~ optional
secubit garam

Campurkan kesemua bahan dan blend hingga sebati.
Biarkan sebentar dlm 10 minit.
Masak pancake spt biasa hingga habis.
Hidangkan panas2.




Lihat lah betapa gebu nyer pancake ni....

Tadi petang duduk ngan shasha minum nescafe & makan pancake ni bersama butter & honey. Sedap makan panas2. Mama try 1 adunan. Tapi pancake mama besar2 sbb tak de kuali kecil, tak cantik macam rumah Nur....Tak cantik x pe asal ada rasa dah cukup pun hehehe.


Anak mama shasha ckp: Apalah ma, orang makan pancake for breakfast ma buat teatime...
Mama ckp: Nak makan x kira breakfast, teatime or dinner....

Next time mama nak try lagi dengan menggunakan kuali kecil sikit.

6 comments:

Fa'e said...

mama hawa... sedap tu makan pancake panas2...anak2 sy cukup menggemarinye...nak2 letak chocolate kat atas tu...licinnn...

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Aah.

blogresipi.com said...

pakai blend je eh mama? wah best nmpak... selalu kite buat tk jd gebu..lain kali leh try rsipi mama ni pulakk. tq :)

E-na Zarina said...

E-na pernah buat tp x cantik laaa...salah tepung ke x tau la...nk kena tanya k.fae ni dia guna tpg brand ape...nway bestnya tgk pancake mama tu..gebussss!

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Ijan mama guna spatula jer x pyah mixer pun :)Kena perap 10min.

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Knape x cantik eh Ena?? Mama pn first time buat guna self rising flour.Lmbt & gebu. Trylah Ena bdk2 mesti suke :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...