Wednesday, December 9, 2009

Ayam Masak Kicap Pedas

Nampak kat rumah teman blog Zai KL - Teratak Impian. Sebenar nyer resipi asal menggunakan daging... oleb sebab nak cepat masak... Mama tukar kepada ayam.... Okay jgk.... Sedap sebab masak kicap menggunakan rempah2. TQ Zai. Oh!! Resipi asal dari rumah Ummi Kuantan. Anyway thx to both of u for sharing this simple yet delicious. Yummy!!!!

Bahan: ( 5- 6 orang)
400 gm daging batang pinang - dihiris nipis, dibersihkan.
1/4 cawan kicap manis
1 keping asam gelugur
1 labu bawang besar - hiris bulat gelang
1 biji cili hijau - belah 4
1 biji cili merah - belah 4
1 1/2 - 2 sb. gula
1/3 cawan air
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

Bahan Tumbuk dan Tumis:-
2 sb cili kering kisar
3 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
1 sk jintan manis - ditumbuk
1/2 sk jintan putih - ditumbuk
1 batang serai - diketuk - x letak
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih

Cara-Cara:-
1. Panaskan minyak dalam kuali, perlahankan api dan tumiskan bahan2 tumbuk dan kisar, kulit kayu manis, lawang, cengkih dan serai. Kacau hingga naik bau dan cili kisar garing sedikit.
2. Masukkan daging, kacau rata sebentar.
3.Tambahkan kicap dan gaul rata...Masukkan sedikit air dulu..Biar daging mesra dengan kicap.
4. Masukkan pula asam gelugur dan jika daging belum empuk tambah sikit air lagi.
5. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
6. Akhir sekali bila daging telah empuk, masukkan bawang besar dan cili merah dan hijau...Kacau layu sekejap dan angkat.
7. Hidangkan dengan nasi panas2...


Untuk tatapan semua!!!!! Peha Ayam yang menjadi rebutan ramai kat rumah sini!!!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...