Monday, December 21, 2009

Roti Jala N the geng


Salada Set


Kari Ayam


Menu hari ini Roti Jala complete set. Tempoh hari nampak kat rumah Nur & kalau tak silap kat rumah Dayang... Seingat mama last mama buat roti jala ni dalam bulan puasa. So apabila tgk kat rumah Nur tu yang buat mama ngeces.... hehehe nak kena pakai bib lah :) Mama ambik resipi dari rumah Nor. Senang nak buat rujukan.... Selalu nye mama adunkan secara eyeball je (agak2)
bila ada sukatan senang sikit budak2 nak buat. Nur mama letak resipi nyer disini yer. Halal yer!!!

Bahan-Bahan
500gm tepung gandum
900ml air
200ml susu cair
2 biji telur
dan sedikit pewarna

Cara-Cara
1. Pukul telur dan garam sehingga rata.

2. Masukkan telur yang dipukul kedalam tepung gandum dan kacau rata.

3. Campurkan susu dan air, masukkan sedikit-sedikit dalam adunan tadi.

4. Kacau hingga tepung tidak bergentel atau lebih senang di blend saja.

5. Masukkan pula perwarna kuning dan perap adunan hingga 20 minit sebelum dikirai.

4 comments:

LOVE2COOK said...

Love nak tumpang makan kat umah akak, boleh??? uish uish, terliur tgk roti jala ngan kari ayam tuh! yummmy! ;)

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Blh :) Byk lagi mama buat utk lunch n dinner skali :)

blogresipi.com said...

Aduii tengok gulai ayam mama nie cedapppnye la hai... kite memang suke bahagian paha kecik2 tue... especially bila ada tulang2 sendi tuh best gigit.heheh

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Ijan blh masuk geng ngan anak2 mama... Mama sengaja beli yg bahagian peha:) Mama plak suka yg tulang2 sedap gigit... kikiki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...