Coconut Blossom yang sangat blossom sekali(merekah)... Tak percaya tengoklah gambar!!!
Buat semalam malam tapi tak sempat nak update sebab diorang ni (anak2 mama) kalau dah kat depan PC... boleh kirim salam!!!!
Buat semalam malam tapi tak sempat nak update sebab diorang ni (anak2 mama) kalau dah kat depan PC... boleh kirim salam!!!!
Sebenar nye mama saja nak share dengan uols semua my friend. Selalu coconut blossom jenis yang biasa kan... tapi yang ni memang yang jenis merekah. Dari segi rasa... sama jer!!!! Resipi ni mama cedok dari Buku masakkan Asmah Laili - mintak ampun sedapnya.... Mari kita tengok bahan2 nye.
Bahan "A"
3 biji telur ayam sejuk
270g gula halus
300g tepung Hong Kong atau Top Flour - mama gunakan Top Flour
150ml coconut cream - santan kotak
30g air daun pandan
2 1/2 sudu teh baling powder
1 sdm ovalette
Sedikit pewarna hijau
Beberapa mangkuk kertas & acuan kuih lompang atau acuan tin yg kecil2
Bahan "B" inti
240g kelapa parut putih
120g gula melaka
30g gula pasir
60ml air
1 sdm tepung jagung
2 helai daun pandan
Cara "A"
Semua bahan dijadikan satu, kecuali warna hijau. Pukul sehingga pekat. Barulah dimasukkan warna hijau & kacau sehingga rata.
Masukkan satu sudu makan adunan kedlm mangkuk kertas & letakkan sedikit inti ditengahnya. Timpakan diatasnya satu lagi sudu makan adunan, kemudian masukkan dedlm acuan kuih lompang. Kukus selama lebih kurang 15 minit atau sehingga masak. Setelah masak, keluarkan dari kukusan & sejukkan.
mama masukkan kedalam beg piping. Senang.... picit kedalam mangkuk2.
Cara "B" Untuk Inti
Masukkan gula Melaka, gula pasir, tepung jagung, daun pandan & air kedalam periuk. Masak sehingga mendidih. Masukkan pula kelapa parut & kacau sehingga rata. Masak dengan api yang sederhana sehingga kering.
Trial & error: 1st batch mama kukus - coconut blossom merekah sebelah... so after awhile baru merekah sepenuh nyer. So kalau boleh biarkan adunan selama 10-15 min baru lah dikukus.
Bahan "A"
3 biji telur ayam sejuk
270g gula halus
300g tepung Hong Kong atau Top Flour - mama gunakan Top Flour
150ml coconut cream - santan kotak
30g air daun pandan
2 1/2 sudu teh baling powder
1 sdm ovalette
Sedikit pewarna hijau
Beberapa mangkuk kertas & acuan kuih lompang atau acuan tin yg kecil2
Bahan "B" inti
240g kelapa parut putih
120g gula melaka
30g gula pasir
60ml air
1 sdm tepung jagung
2 helai daun pandan
Cara "A"
Semua bahan dijadikan satu, kecuali warna hijau. Pukul sehingga pekat. Barulah dimasukkan warna hijau & kacau sehingga rata.
Masukkan satu sudu makan adunan kedlm mangkuk kertas & letakkan sedikit inti ditengahnya. Timpakan diatasnya satu lagi sudu makan adunan, kemudian masukkan dedlm acuan kuih lompang. Kukus selama lebih kurang 15 minit atau sehingga masak. Setelah masak, keluarkan dari kukusan & sejukkan.
mama masukkan kedalam beg piping. Senang.... picit kedalam mangkuk2.
Cara "B" Untuk Inti
Masukkan gula Melaka, gula pasir, tepung jagung, daun pandan & air kedalam periuk. Masak sehingga mendidih. Masukkan pula kelapa parut & kacau sehingga rata. Masak dengan api yang sederhana sehingga kering.
Trial & error: 1st batch mama kukus - coconut blossom merekah sebelah... so after awhile baru merekah sepenuh nyer. So kalau boleh biarkan adunan selama 10-15 min baru lah dikukus.
No comments:
Post a Comment