Betul kata Ijan.... memang mudah nak buat. Mama pun menggunakan daging kambing.
Resipi ni plak dari rumah Ijan di Finland. Resipi asal dari Nure@Myr. Terima Kaseh lah kepada Ijan & Nure for sharing this simple yet delicious :) Mama ada buat beberapa adjustment mengikut citarasa mama.
Resipi Nasi Kari Berdaging
- 1 kg beras dan air ikut sukatan beras
- 200g daging (dihiris nipis)
- 3 sudu besar serbuk kari
- 2 sudu makan serbuk rempah kurma - mama letak 1 sudu mkn rempah briyani
- air dan garam
- bhn hiris: 1 biji tomato, 1 cm halia, 5 bj bwg merah, 3 ulas bwg putih dan 1 biji bwg besar
- Tumis bahan yg dihiris. Kemudian masukkan rempah(kedua2 jenis) yg telah dibancuh dgn air. Kacau lagi sampai naik bau.
- Masukkan daging dan masak sampai empuk.
- Masukkan bhn tumis ke dalam periuk nasi yg telah disukat airnya.Masak nasi macam biasa.
- tips: sedap juga kalau dimkn dgn telur rebus yg digoreng. Nk spesel lagi, perap sekejap telur rebus dgn sedikit bhn hiris sebelum digoreng
3 comments:
Salam Mama,
Memang mudah nak buat kan... kite sekarang asik cari resipi mudah mudah je.maklumlaa..hehehe
Wslm Ijan... Mmg mudah. Best lah mcn gini... Cepat dimasak & sedap dimakan... hehehe mcn iklan plak :)
mmg sedap! tgk pon dh terliur...hahaha...
sy panggil nasi daging je! selalu gak buat! my hb mmg suke! ada pulak pelakon tambahan mcm jelatah + sambal tumis... mengancam!
Post a Comment