Wednesday, December 16, 2009

Sup Tulang Kambing


Ingredients:-
500g tulang lembu-(beef bones)
1 sup bunjut adabi-(soup spices)
2 kiub ayam-(cubes chicken stock)
21/2 liter air-(water)
3-4 ulas bawang putih cincang-(garlics crushed ) -mama tumbuk
1 cm halia cincang-(ginger minced) - mama tumbuk
minyak untuk menumis-(oil for saute)
daun sup/daun bawang-(spring onions/chinese celery)
cili padi kalau nak pedas-(birds eyes chiilies if prefer hot)
limau nipis- kalau suka masam2 sikit-saya tak letak ni, saya letak1 biji tomato-(kaffir lime if prefer a bit sour- but I didnt put this as I added 1 tomato)
2 ketul ubi kentang-(potatoes)
1/2 batang lobak merah-(1/2 carrot)
3-4 tbsp rempah sup-ini tiada dalam resipi saya tambah sendiri-( soup powder, not in recipe but I added) -mama x letak
1 sdm ketumbar biji - ditumbuk kasar2 (corrinder seeds pound coarsly)
1sdk jintan kasar & jintan halus -ditumbuk kasar2(fennel& cummin seeds pound coarsly)

Method:-
Cucilah tulang temulang. Panaskan minyak, Tumis bawang putih dan halia cincang sehingga kekuningan. Masukkan air dengan tulang temulang. Rebuslah sehingga tulang empuk. Bila dah empuk, masukkan ubi kentang dengan lobak merah. Kalau tak nak letak pun tak apa. Masukkan pula rempah sup bunjut dan juga kiub ayam.(saya masukkan juga rempah sup powder). Biarkan sehingga kentang empuk. Masukkan pula sedikit gula, garam. (Akhir sekali saya masukkan tomato). Bila nak makan bolehlah taburkan dengan bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili padi.-(Wash bone meats. Heat oil and saute garlics and ginger till golden yellow. Add in water and bone meats. Let it boil till cook(best if use pressure cooker). When cooked, add in carrots and potatoes, soup spices and chicken cubes. (I added soup powder at this point too.) Let the potatoes cooked. Add in salt and sugar.( Lastly I added tomatoes). Garnish with fried shallots, spring onions and chinese celery.)


Resipi mama ambik dari rumah Ayu yang sedang bercuti2 Msia. Sup tulang Kambing. Kambing Korban... hehehe baru sekarang sempat masak.... Sedap!!! ada rasa masam2...Makan malam bersama cik hubby tadi petang sebelum magrib... Makan nasi panas2 cicah ngan cili padi kicap... terangkat beb!!!! Tq Ayu n Kabuto@ Myresipi.

2 comments:

blogresipi.com said...

berjejes dah air liur kita neh. :D

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Alamak mcm gini kena pkai bib mcm cik hubby mama lah... hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...