Friday, March 4, 2011

Apam aka Muffin Pisang Coklat

A quick update sebelum tengok Abah... Apam aka Muffin Pisang Coklat ku yg tak merekah seperti Izah buat.... huhuhu. Macammana nak buat apam yg merekah rekah.... jealous pun ada bila tengok kawan2 buat apam yg merekah = cantik!

Tak pelah .... asal rasa sedap & apam ku ni lembut sudah memadai... redha jer hehehe
Meh tengok resipi dari dapur Izah kali ni.. walaupun tak secantik Izah buat ... tetap sedap & lembut. Thanks Izah .. mama minta izin C & P resipi dari dapur Izah :)

  
APAM aka MUFFIN PISANG COKLAT
sumber: chef Hanieliza 

Bahan A [Ayakkan]
1 cawan tepung gandum
 1 s/b serbuk koko
1/2 s/k soda bikarbonat
1/2 s/k baking powder
Sedikir garam

Bahan B
1/2 cawan pisang emas/berangan lecek
1/2 cawan minyak
3/4 cawan gula perang
1 biji telur [pukul sedikit ngan garfu]


Cara
1. Ayakkan bahan A dan masukkan dalam mangkuk.
2. Masukkan bahan B dan kacau rata.
3. Masukkan dalam acuan kecil atau loyang.

4. Kukuskan selama 30 minit atau sehingga masak

 

7 comments:

izahdaut said...

ma..katanya kalau letak dlm paper cup baru mapin ni nak merekah..eh tapi kan..rasa nyer lagi comel licin bulat mcm ni..sungguh terpesona..lawa la ngan cup cina bunga2 tu kan..cantik cantik..

Mas said...

cantik la apam pisang coklat mama...
lawa betul acuan kaca tu...

Ayu said...

Assalam ma,
cantiknya apam pisang ni..walaupun tak merekah tapi cute!!..cawan tu pun comel, ingat lagi my mum ada simpan cawan kuih lompang ni..kat rumah johor..oh ya thanks for the wishes juga ya..

moklong said...

x merekah tp maintain comel...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Tu ah Izah.. mungkin mama tak ltk dlm paper cup kot!! Tak pelah janji lembut n sedap ith di bedal..hahaha mangkuk kaca cina tuh sebenar dh lama berkurun dlm cabinet :)

Mas acuan kaca yg entah dh berapa zaman..hehehe cantik apam pisang mama???

Wslm Ayu..hehehe cute mcm tuan nyer :)Mama pun ada simpan manyak kat dlm cabinet..hehehe
No problem Ayu..just a small wishes :)

Moklong... hehehe thnks :)

hana said...

salam rindu mama... alahai kenapa la cumil sgt apam mama tuh! geram tgk!! kiter nih kdg bab merekah ikut nasib.. bila suh merekah tk nk merekah, bila tk nk merekah dier merekah pullakkkk huh! hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Hana...
Salam rinduu jgk buat Hana...Oh apam pun ada ikut mood yer.. hehehe apam comel mcm tuan dier ha3x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...