Salam tengahari semua.... Dah masak ke belum??? Mama hari masak lambat sikit..anak2 semua balik lambat...
Hidang mee ni mama masak pada petang hari minggu yg lepas.. Puas hati lah kata cik hubby ( hubby suka sgt mskkan yg pedas2 & jgk yg masam2 cam along) Sedap!!!
Sebenar nyer resipi asal adalah Tom Yam Koong Nor yg menggunakan bahan2 seafood... biasa lah kalau seminggu tak masak mee.. nasi pasti tak laku. Thanks Nor kongsi resipi.. minta izin C&P resipi dari dapur Nor :)
Tomyam Koong
Bahan210 - 15 ekor udang
5 - 6 keping hirisan lengkuas ~ ketuk2 skit biar pecah
3 btg serai ~ diketuk
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
2 1/2 cawan air
1/4 cawan pes cili sangai
3 sudu besar sos ikan
3 sudu besar jus limau nipis
5 biji cili api ~ ditumbuk
# sedikit akar daun ketumbar
# 3 - 5 tangkai daun ketumbar # yg ni K.Nor saja2 tambah...
# sotong & lala
Didihkan lengkuas, serai dan air dlm periuk.
Masukkan pes cili sangai, cili api, sos ikan, jus limau nipis dan sedikit air dalam sebuah bekas.
Kacau hingga sebati dan curahkan kedalam periuk td.
Masukkan daun dan akar ketumbar kedalam periuk dan perisakan dgn garam.
Bila mendidih, masukkan udang, sotong dan lala serta daun limau purut dan masak lah hingga mendidih dan padamkan api.
Kalau tak cukup pedas, tambah cili lagi dan kalau tak cukup masam tambah jus limau ya..
alaaaa....... pandai2 laa ejjas tu kan...............
So terhasil lah Tom Yam Koong Noodle yg sangat menyegarkan & kepedasan nye pun tergantung pada taste bud masing2 .Mesti ada masam2, pedas & manis sikit. Blh lah ejjas sendiri yer! Letak lah apa saja yg disukai..fishball, crabstick, sotong dan etc....
Ni lah sos/pes yg digunakan..masak lebih2 simpan dalam fridge..bila2 hendak masak senang dah tak payah nak menumis lagi..
PES CILI SANGAI
1 cawan udang kering ~ (1/2 cawan)
2 cawan barang putih ~ (1 labu)
2 cawan bawang merah ~ (9 biji)
1 cawan cili kering ~ ( 1 genggam)
1/4 cawan air asam jawa pekat
1/4 cawan gula melaka ~( 1kpg nisan)
1/4 cawan sos ikan
1/4 cawan minyak sayuran ~ (minyak masak biasa jer)
*yg dalam kurungan tu yg k.nor buat, sbb stok udang kering dah nak abis ler.. so kena la pandai2 ejjas bahan2 lain..Mama ikut cara2 yg Nor berikan
Bawang merah dan bawang putih dihiris2.
Goreng bawang merah hingga kekuningan dan masukkan bawang putih dan cili kering yg dah dipotong2. Goreng sehingga bawang2 keemasan. Ketepi kan sebentar.
Tumbuk bahan2 yg digoreng td bersama udang kering. (K.Nor blend kesemuanya dlm food prosseser jer.. )
Panaskan minyak sayuran dan tumiskan bahan2 yg dimesin td hingga wangi.
Masukkan gula melaka, sos ikan dan air asam jawa.
Masaklah dgn api sederhana hingga pes menjadi pekat.
Dah siap pes, boleh la digunakan dlm masakan di atas dan selebihnya disimpan dlm peti ais.
3 comments:
sedapnyaaa...menggoda jiwa raga...hmmm itu kata perut yg kelaparan minta di isi...err saya blm lunch ler kak :D
Salam...Sedapnya makan ni dikala hujan2 cenggini...
Zarin..lambat nyer lunch...mungkin lambat jgk breakfast..
Hehehe mmg menggoda jiwa bilt tgk kat rumah Nor..tuh yg berkobar2 nak mkn.yum3x
Wslm Nenie.. Betul3x pedas, masam, hisssshhhh...buat ngecess lagi hehehe
Post a Comment