Thursday, March 24, 2011

Sotong Berempah


Tak kan nak mkn sayur jee.... . Lama tak masak sotong.. Sedap jgk sotong masak rempah gitew.. Resipi dari TryMasak kali nih..ingin mencuba something different. Pedas... coz gatal letak cili padi.. masam...saja tambah kan sos tomato...hehehe tak pe janji sedap!! Thanks TryMasak..minta izin letak resipi disini :)

SOTONG BEREMPAH
Ingredients

1) Sotong kecil (300g)
2) Bawang merah (6 ulas)
3) Bawang puth (2 ulas)
4) Halia (1cm)
5) Daun kari (secukup rasa)
6) Pes cili (1 sudu besar)
7) Serbuk jintan manis (1 sudu teh)
8) Serbuk jintan putih (1/2 sudu teh)
9) Serbuk kunyit (1/2 sudu teh)
10) Garam (secukup rasa)
11) Air asam jawa (1 sudu teh)
12) Air (1 cawan)
 sedikit halba utk menumis
sedikit cili padi
1-2 sudu sos tomato
Directions

Campurkan sotong bersama kunyit dan garam.
Goreng sotong seketika. Apabila separuh masak, angkat dan ketepikan.
Hancurkan 1 ulas bawang putih, 4 ulas bawang merah, jintan, dan pes cili.
Hiris nipis bawang putih, bawang merah dan halia.
Tumis bahan yang dihiris itu hingga wangi, diikuti dengan bahan yang ditumbuk.
Masukkan daun kari, asam jawa, air, gula dan sotong. Kacau sebati hingga sotong masak.

3 comments:

KakAsma said...

Hawa,Tengok pic sotong nie betul2 menyelerakan..mcm nak ngap ajer..petang2 tengok jadi laparrrr

Love2cook Malaysia said...

Confirm sedap! I'm drooling here ;)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Asma... hehehe tapi sotong berempah ni kan sedap & spicy tau Asma.

Love... Yes Love confirm sedap coz its spicy and a bit of sour2. try lah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...