Sunday, March 20, 2011

Biskut Chocolate Oats Crips


Biskut Chocolate oats Crips cicah ngan susu lewat malam sambil nonton tv...hehehe... Mama buat last Friday petang. Tak susah buat nye.. tak gunakan acuan pun gentel2 size kecil2 pun dapat banyak nih. Buat kudapan anak2 dan jgk cik hubby semasa tengok tv.... pssst tahu2 container cookies nih lesap!! tahu2 ada kat bilik budak2...hehehe.

Thanks yer Mas, Mama minta izin C&P resipi supaya senang next time nak buat lagi :)

Biskut Chocolate Oats Crips
Bahan :
  • 130g tepung gandum - ayak
  • 30g tepung jagung - ayak
  • 20g serbuk koko -  ayak
  • ½ sk serbuk penaik - ayak
  • ¼ sk serbuk kulit kayu manis - ayak * Mas dan Izah tak letak - mama pun
  • ¼ sk garam
  • 90g Quaker Oat Segera - mama gunakan rolled oats & bakar sebentar & kisar kasar2
  • 4-5 sudu nestum * Mas dan Izah tambah - mama x letak
  • 200g mentega
  • 120g brown sugar
  • ½ sk esen vanilla
  • badam nips(saya tambah sendiri)* Mas letak 1/2 cawan choc chips- mama letak choc rice
Cara membuatnya :
  1. Masukkan kesemua bahan yang diayak tadi dalam bekas.
  2. Masukkan garam, Quaker Oats segera, choc chips dan gaul rata.
  3. Pukul mentega, gula, vanilla sehingga gebu.
  4. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit.
  5. Uli hingga kental. Canai doh di atas papan yg ditabur sedikit tepung.
  6. Potong atau terap dan letak atas dulang.
  7. Bakar dengan suhu 160 selama 12-15 minit .

7 comments:

openid said...

Salam Mama,
Cuba mama buat sekali lagi, tah tah lesap lagi. Tak tahu la sapa kebas. hehehhe :D
Ijan

Mas said...

wahhh..cantik la biskut mama ni..macam kat kedai...
senang kan membuatnya...sedapp lak tu..
dah abiss ke..baru mas nak ngendeng..he..he..
mas dah 4 kali buat biskut ni..anak2 suka..he..he..

tun_telani said...

assalamualaikum mama..
sedap!.. kalau kt umah ni, any types of choc chip cookies mmg sekelip mata je lesap..

norgee said...
This comment has been removed by the author.
dZana said...

saya pun rasa nk buat lagi bila tgok biskut mama ni..

♥LOVE2COOK♥ said...

WOW...love these cookies! Am bookmarking it ;)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ijan
hehehe Ijan!!! kalau lesap mama tau lah nak cari kat mama :)

Mas
mana ada Mas.. ni pun mama gentel2 kecik2. Mmg senang membuat nye..sekali lagi terima kaseh Mas. Uissshhh dh 4 kali!!! Pasti anak2 suka :)

Tun_Telani
Wslm Tun... Mmg sedap Tun :) oleh kerana oats masih byk..nak perhabiskan stok tuh yg asyik buat cookies oats.

Zana
Buat..jgn tak buat Zana ...hehehe

Love
Try lah Love :)Very simple & easy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...