Monday, March 28, 2011

Ta-Koh Sa-Ku.. Puding Sagu dgn Pati Santan


Salam Monday morning semua teman2... a quick update. Buat puding ni minggu lepas. Bila nampak kat rumah Izzah cepat2 print resipi.. Memang betul kata Izah! kalau letak gula melaka/merah lagi sedap agak nyer tu yg dikomen oleh anak mama si along. Mungkin mama akan mencuba nyer lagi minggu ni :)
Tak susah membuat nyer.. paling mudah sekali. Thanks Izah & Nor share & ketengah kan resipi dessert yg mudah lagi enak dimkn bila2 masa sahaja :P

PUDING SAGU DENGAN PATI SANTAN
sumber: kak Nor@ myR
&


Bahan-bahan ( 6 bekas )

1/2 cawan sagu
1/4 cawan tepung ubi/tepung jagung *saya guna tpg jagung
3 cawan air
1/4 cawan air pandan pekat atau 1 sudu teh pandan paste
2/3 cawan gula (lebih kurang 9 sudu besar)

Bahan2 utk pati santan:
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam

Cara-cara

Basuh sagu dan rendamkan lebih kurang 1/2 jam dan toskan.
Masukkan sagu, air, tepung ubi/tepung jagung dan air pandan/pandan paste ke dalam periuk. Kacau atas api sederhana.
Apabila campuran menjadi pekat, masukkan gula dan kacau hingga gula larut dan bancuhan bertukar menjadi jernih.
Sudukan ke dalam bekas dan ketepikan.
Cara2 utk membuat pati santan:
Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau atas api kecil sehingga masak dan pekat.
Sudukan ke atas Puding Sagu. Sejukkan dulu baru la dihidangkan
 
 

10 comments:

izahdaut said...

mama sedapkan.makan sejuk tu sedap. adeh teringin tul tengok karipap yg kat bawah neh

K.Nor said...

nak segelas plsss... hehehe mekasih ma sudi try resipi ni :)

Mas said...

mama..mas suka sangat puding sagu ni...sedappnya..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Wah cute miuet lagi, very tempting, memang sedap makan dalam cuaca panas macam ni.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

aritu beria2 nk buat puding ni.. tp tup2 tak jd plak.. entah bila pulak angin memuding nak bertiup semula..

Nieza said...

Assalam mama, wah sedap tgk puding sagu ni..menarik hari tu dh masuk list tapi tak buat juga lagi tgk mama buat ni terliur la nk buat..hehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Izah...
Thnks Izah..sedap bila kena sejuk2. Ingat nak buat lagi gunakan gula melaka pulak...hehehe karipap tuh pun sedap :P

Nor...
hehehe ambik segelas jer tau...
thanks yer Nor.. Kite n hubby dh jatuh cinta ngan dish2 kat rumah Nor esp..masakkan 'thai' thnks Nor

Mas...
hehehe..sejuk kat tekak kan Mas :)

Kak Paty...
Saja jer buat dlm bekas kecik2 kak..senang sekali mkn..aah kak sedap mkn time cuaca panas begini :)

Madihaa...
Meh mama tuip sampai kat rumah Madihaa...hehehe takpe bila sempat buat lah :)

Nieza...
Wslm Nieza..tak pe nnt buat lah jgk... kalau cuacu disana sejuk lagi senang tak payah ltk dlm fridge..hehehe

fara dean said...

mama..
tergoda betul tgk ..
makan ngan karipap yg kat bawah tu sekali boleh tak?
sedapnya!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

faradean....
Blh kalau suka...hehehe

Me, Myself and I said...

pesal lapis santan tu nampak mcm mousse...cantik je letaknya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...