Friday, March 18, 2011

Ubi Ungkep


Sedap dimakan bila2 masa saja...
Ubi yg sedap di rebus, goreng, dibuat kuih dan sedap jgk dimasak begini.. kalau orang 'Jawa' ungkep tuh semua masuk & rebus sekali.. setahu mama lah :)

Cikgu Zana..sedap lah Ubi Ungkep ni... minta izin C&P and ltk recipe di sini supaya senang anak2 nak buat di belakang hari.. Terima kaseh :D


UBI UNGKEP
Sumber : Inspirasiku- Zana

Bahan2
1 kg ubi - potong spt nak merebus n bersihkan..
4 sb ketumbar*
3 biji bwg merah*
3 ulas bwg putih*
segengam ikan bilis*- lagi byk lagi best..
sedikit kunyit
garam secukup rasa.
Sedikit minyak untuk menumis
* mama gunakan biji ketumbar & sedikit jintan kasar & halus 


Cara2.
1. Tumbuk bahan*.
2. Tumiskan bahan* dalam kuali hingga berbau harum..dan masukkan garam
3. Masukan ubi dan gaul rata
4. Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubi
5. Tutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.
6. Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
7. Kacau perlahan sehingga air ubi kering.. tutup api

4 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mama..
betul kata mama.. ubi ungkep ni mmg sedap!! saya pun dah try dulu...

Nieza said...

assalam mama, nampak sedap yer...tak pernah mkn lagi ni...rasa ler sikit..hehe

dZana said...

waduh mama.. lama jugak sy tak buat nih.. esok nk blik kg.. nk cari ubi jugak la.. saya suke letak bilis byk..

Mas said...

mas tak pernah rasa lagi ubi ungkep ni..
nampak sedapp la mama..rasanya macam mana yer mama...
ada ubi nanti boleh mas try ...he..he..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...