Wednesday, March 16, 2011

Ayam harum Thai


Lauk utk lunch maybe ke dinner - AYAM HARUM THAI yg seharum nama!!! Ha3x

Sempat BW tadi pagi kerumah/dapur Nor yg jauh di Terengganu... setiap kali kalau kesana kalau tak bawak balik recipe memang tak sah!! Ni lah hasil nyer :-

Resipi asal dari TryMask. Kepada Ummi thanks kerana promotekan dish ini , Yatie & jgk Mas pun yg dh mencuba nye.

Nor... mintak izin C&P recipe dari dapur Nor tau!!


AYAM HARUM THAI
resepi: TryMasak
sumber: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
1/2 ekor ayam (dipotong kecil/ikut suka) - bersihkan
2 batang serai - dititik (akak letak 3 btg)
4 helai daun limau purut - (akak letak 6 helai)
2 biji lada benggala - belah 4 (akak guna yg hijau & merah)- mama ltk kuning & merah
5 bj cili api ~ ni K.Nor tambah
sedikit gula dan garam secukup rasa
4 sudu besar minyak untuk menumis

Bahan A (dihiris nipis/ditumbuk):-
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan B (dicampur, jadikan sos):-
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar pes tomyam
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar kicap manis
1 biji limau nipis - ambil jusnya
daun sup - dihiris halus-halus ~ k.nor gantikan dgn daun ketumbar



Cara Memasak:-
Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam dan goreng sekejep separuh masak je. Angkat dan ketepikan.
Tumiskan bahan A sampai wangi.
Masukkan bahan B dan kacau rata dan naik bau wangi jgk.
Masukkan ayam, serai dan daun limau purut.
Masak dengan api perlahan dan gaul sekata.
Masukkan lada benggala dan bila ayam telah masak, tutup api.
Hidangkan dengan nasi putih panas-panas.

5 comments:

Nieza said...

waduh mama memang harum sungguh ni...sedapnya..:)

Mas said...

mama..sedappkan ayam harum thai ni,
mas pun suka...

K.Nor said...

nak tumpang makan :)

Yat Maria said...

Mama...

ni fantastic looking dish..kita pon cam nak try...kita asyik fry2 chicken jer..sampai naik jelak...so this recipe kita CNP dulu kat folder ya Ma!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Nieza
hehehe anak2 n cik hubby semua suka sgt2..ayam 1 ekor x cukup Nieza

Mas
Mas dh cuba jgk so dh tau rasa cam mana..mama pun suka :P

Nor
hehehe Nor silakan :)

Yat
Yes.. the aroma of this dish jer dah make yr saliva drooling... If u like it hot..cili padi campak lbh.. tu ah asyik ayam msk merah jer..sekali tukar menu ayam..hehehe sib baik bdk2 suka :P
No problem Yat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...