Wednesday, March 30, 2011

Sausage Tauhu Telur Ala Teriyaki


Selamat tengahari semua teman2 mama yg dikasihi...
Kids menu.. anak2 memang suka makan sausage..tak kira lah sausage ayam yg plain, yang berperisa satay, char siew , cheese, blackpepper dan etc... kalau masak kena tambahkan bahan lain seperti tauhu atau pun mushroom..kalau tidak tak cukup! 

 Lepas nampak kat dapur AYU tempoh ari..cepat2 print resipi :) Taraaaaa..... dah sampai dapur mama pun!!

Resipi asal dari Ummi & dan sampai kat dapur Ayu pulak. Thanks Yer Ummi & Ayu for the recipe.. kite letak kat sini pulak :D

SAUSAGE ALA TERIYAKI
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1/2 paket chicken cocktail - (boleh gantikan dengan apa2 sosej jgk)
  • 3 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar kicap ABC Heinz-(Ayu gunakan kicap masin cap kipas udang)- mama pun
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu kecil cuka
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit minyak untuk tumis

Cara Memasak:-

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau.
  2. Masukkan sosej dan kacau sebentar.
  3. Masukkan kesemua jenis sos dan cuka, garam dan gula secukup rasa.
  4. Kacau balik sosej hingga kuah pekat dan melekat-lekat pada sosej.
  5. Angkat dan hidangkan.

6 comments:

Kak Rosaliza said...

assalam mama nmpk menyelerakan sekali sausage tu, kalo umah kita ni, ank2 cari sausage je tauhu tolak tepi

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mama...
jumpa sini pulak.. hehe..
betul2 nampak sedap sosej tauhu telur teriyaki tu.. yumyum.. bukan saja budak2 suka.. mak budak pun suka ni.. selalu nampak sos teriyaki kat pasaraya.. tp tak pernah beli..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

opss.. resepi ni tak guna pun sos teriyaki ye.. lagi senang.. hehe..

openid said...

Salam mama,
Saya suka tauhu telur, mikael suka sosej... bestnye nampak. harap2 boleh cuba buat nanti :)
Ijan

Ayu said...

Assalam mama,
hehe..ada tauhu telur tu sedap..lain kali boleh cuba letak..thanks mama sudi cuba ya..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Rosaliza....
Wslm Rosaliza.. hehehe lauk bdk2 tapi kalau mak & bapak bdk nak join skali kira okay jgk :) Kat sini hantu tauhu..
Cuba lah :)

Madihaa...
Wslm Madihaa.. tak pe jumpa kat sini blh kat fb pun blh :)
Tak pyah beli sos teriyaki Madihaa... hehehe buat sendiri punya!! Pasti anak2 suka :P

Ijan...
Wslm Ijan n family...Mikael pun suka sosej..so kena lah buat sosej teriyaki ni sedap tau!!

Ayu...
Wslm Ayu..hehehe pandai2 jer mama ltk tauhu telur.. tapi sedap lah ayu.. thnks sudi kongsi resipi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...