Salam Hari Isnin teman2...
Tak mau cerita panjang2..byk urusan & kerja yg hendak diuruskan...Ikan Bakar Atie yg dibuat minggu lepas... dah lama betul simpan recipe nih...hehehe maaf lah Atie asyik terlepas jer & ter..cut queue jer..hahaha tapi akhir nyer berjaya di masak dan puas ati dengan ikan bakar yg dimakan bersama cencalok..fav cik hubby bertambah2 & berpeluh2 dia makan hahaha - cili padi yg menyengat pedas dan dimakan dengan nasi panas2 sahaja!!! Sedap!! Yum3x!!!
Kepada Atie@Azatie mama doakan semoga cepat sembuh dan kembali berblogging spt sedia kala..We miss u!!! Thanks yer Atie... spt biasa mama C&P recipe dari blog atie yer!!
Ikan Pari Bakar
Bahan-Bahan:
1 Ekor Ikan yg Disukai(atie beli ikan pari)
1 Btg serai(ketuk)
Sedikit daun Limau Purut(hiris)
Sedikit Air asam jawa
Daun Pisang & Alaminium Foil
Sebiji Limau Nipis(ambil jusnya)
Bahan kisar:
5 Biji Cili Merah
5 biji Cili Kering
5 Biji Cili Api
5 Biji Bawang Merah
3 Ulas bawang Putih
3 btg serai
Garam
Sedikit Minyak masak.
1 Ekor Ikan yg Disukai(atie beli ikan pari)
1 Btg serai(ketuk)
Sedikit daun Limau Purut(hiris)
Sedikit Air asam jawa
Daun Pisang & Alaminium Foil
Sebiji Limau Nipis(ambil jusnya)
Bahan kisar:
5 Biji Cili Merah
5 biji Cili Kering
5 Biji Cili Api
5 Biji Bawang Merah
3 Ulas bawang Putih
3 btg serai
Garam
Sedikit Minyak masak.
Cara-cara:
1.panaskan minyak dlm kuali & tumiskan bahan2 kisar hingga wangi serta naik minyak,masukkan serai(yg diketuk),garam & air asamjawa.
2.Letakkan daun pisang dlm Alaminium Foil,letakkan separuh sambal yg ditumis tadi.kemudian letakkan ikan diatas sambal.
3.Kemudian tutup ikan dengan baki sambal lagi tadi.
4.Tutup daun pisang dgn foil,bakar dengan api yg kecil hngga ikan masak dikedua-dua belahnya.hidang dgn air asam.
1.panaskan minyak dlm kuali & tumiskan bahan2 kisar hingga wangi serta naik minyak,masukkan serai(yg diketuk),garam & air asamjawa.
2.Letakkan daun pisang dlm Alaminium Foil,letakkan separuh sambal yg ditumis tadi.kemudian letakkan ikan diatas sambal.
3.Kemudian tutup ikan dengan baki sambal lagi tadi.
4.Tutup daun pisang dgn foil,bakar dengan api yg kecil hngga ikan masak dikedua-dua belahnya.hidang dgn air asam.
5 comments:
wahh.. nmpk sgt sedap!! baru pas buat gak, tp guna dori fillet je (xde ikan yg sesuai dlm peti). rasa x berapa nk kick.. kene cari ikan fresh gak baru puas hati..
sedappnya ikan bakar...
mas suka....
sedappnya ikan bakar...
mas suka....
Assalam ma,
uish sedapnya ikan bakar makan pulak dengan cencalok, mesti power habis ni..kecurnya maaaaa...
Tun_Telani
Kat tekak mama ni mmg sedap sgt2..lagi2 mkn bersama cencaluk :P
Mas
sedap Mas.. try lah :)
Ayu
Wslm Ayu.. hehehe mesti lah power coz ada cencaluk..hehehe
Post a Comment