Monday, March 28, 2011

Pla Lui Suan@ Ikan Dalam Taman


Bertemu kembali...
Hari Jumaat lepas mama masak kan cik hubby lauk ni... sungguh selera betul cik hubby n mama makan!!! Kami makan berulam kan celery & timun sahaja..siap ratah lagi ikan tilapia putih ni :) Memang tak sia2 mama buat pes cili sangai lebih2...


Ikan tilapia yg mama goreng begitu saja..letak kunyit ....kalau nak buat macam Nor salut ngan tepung boleh jgk :)
Sos tu mudah aje disediakan, cuma hiris semua bahan2 dan gaulkan dgn bahan2 selebihnya. Kepada Nor mama ucapkan terima kaseh leh banyak2 diatas kesudian berkongsi resipi ...Mama minta izin letak resipi disini supaya senang buat rujukan dibelakang hari.. thanks yer!!

IKAN DALAM TAMAN @ PLA LUI SUAN - Nor Secubit Garam

1 ekor ikan siakap - mama gunakan ikan tilapia digrg dgn kunyit
 1/2 caw tepung serbaguna
minyak utk menggoreng

Bersihkan dan keringkan.
Celup ikan dlm tepung serbaguna dan goreng hingga garing.
Toskan dan letak atas piring.

Bahan2 Sos
1/4 cawan bawang putih
1/4 cawan bawang merah
3 helai daun limau purut
2 sudu besar daun ketumbar yg dipotong
3 batang serai
3 - 5 bj cili api
3 sudu besar sos ikan
4 sudu besar air limau nipis
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar pes cili sangai 
 pes cili sangai mama letak dalam 3 sudu makan penuh..biar lagi pedas!!!


Hiris halus bawang merah, bawang putih, daun limau purut, serai dan cili api.
Masukkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Curah bahan2 ni atas ikan yg dah siap digoreng td.
Boleh la dihidangkan..

7 comments:

K.Nor said...

salam ma, alhamdulillah.. tak sia2 share resipi tu kat blog.. dah ramai yg cuba resipi yg mudah tapi sgt menyelerakan ni.. seronok tengok fedback yg cukup bagus dgn resipi ni.. :)

Yat Maria said...

Salam Ma..

kita suker ikan ngan sos cam ni...cuma tak minat pat menggoreng ikan dia jer..heheh...selalu menu cam ni MIL kita yg buat..hahha..kita tinggal makan jer :)

tun_telani said...

assalamualaikum mama.. wahh.. nmpk sgt sedap ^^

Mas said...

sedapnya ikan tu mama...
terliur mas tengok...

zai@umiaiman said...

hmmmm sedap....

Nida said...

Salam Mama..

Wah... memang dalam taman sungguh... menarik dan tertarik

Mama Hawa/Mama Nani said...

Nor...
Wslm Nor...thank u 2x so much. Mmg x sia2 berkongsi resipi kat blog :) Kalau niat kite baik..insyallah pulangan nye pun baik..:)

Yat Maria...
Wslm Yat.. Oh mak dara nih takut grg ikan eh!! hehehe :) Kalau tak nak grg rasa2 mama bakar ikan uth pun sedap :P Nnt mama cuba.

Tun_Telani...
Wslm Tun... hisssh mmg sedap hingga menjilat jari tau!! ^-^

Mas...
Mmg sedap Mas.. mama & cik hubby suka sgt :P

Zai...
Cedap3x

Nida...
Wslm Nida.. mmg menarik & tertarik tau ikan dlm taman tuh..hehehe sedap banget!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...