Thursday, March 10, 2011

Ikan Tongkol Masak Sambal AsamTrengganu


Lauk Ikan Tongkol Masak Trengganu nih seakan2 ikan masak sambal jgk kalau di Singapura. Cuma kelainan sedikit cara penyediaan ikan tongkol. Ikan tongkol direbus dulu kemudian digoreng garing. Best jgk.. terasa sambal2 menyerap kat ikan!! Dan tentu nye lauk ni ada masam2 & jugak manis!! Tapi kata Madihaa kalau kite kurangkan manis atau kurangkan bahan2 dah lari rasa...

Resipi dari dapur Madihaa dan madihaa pulak ambil dari sepupu dia - Mariah. Thanks yer to both ladies for sharing this recipe. Minta izin mama letak di sini supaya senang anak2  dan teman2 mencuba nyer :)

Ikan Aye/Tongkol Masak Sambal Asam Trengganu by Mariah (My Cousin)
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan-bahan:-
5/6 ketul ikan aye/tongkol ~ direbus dgn 4 keping asam keping + 2 s/k garam+ sikit air - mama gunakan ikan tongkol
2 biji bawang besar*
5 ulas bawang putih*
6 sudu besar lada kering giling/kisar - mama gunakan dlm 20 tangkai cili kering
2 sudu besar asam jawa~ campur air di bawah jdkan pes - 1 sudu asam jawa yg tak de biji
2 cawan air
2 sudu mkn gula - sila jgn kurangkan*
Garam secukup rasa
ajinomoto jika suka
Minyak utk menumis



Cara-cara:-
1. Ikan aye/ tongkol yang telah direbus digoreng hingga garing. Angkat & ketepikan.
2. Kisar bahan yang bertanda* hingga lumat.
3. Panaskan minyak dlm kuali dan tumis lada dan bawang yg dikisar hingga garing & keluar minyak.
4. Bila agak garing masukkan air asam jawa, garam, gula dan ajinomoto.
5. Bila kuah hampir pekat masukkann ikan dan balik2kan sikit. Rasakan sambalnya biar secukup rasa (biar ada rasa masin, masam & manis sikit) & bolehlah dihidang dengan nasi putih atau nasi lemak.

7 comments:

DJ Dayang said...

waduhh! kecur liur dibuatnya...looks so delicious!!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mama...

t.kasih tak terhingga sudi mencuba ikan sambal versi Trengganu ni.. hehe... apa macam ok tak rasanya? taklah manis sgt kan..? bila ada rasa pedas, masam & masin tu.. lagipun.. manis tu orang kata utk menaikkan rasa sambal.. betul tak? hehehe.. tq sekali lagi.. org pertama yg berani mencuba.. syabas mama!

Kerull said...

Salam Ma..ikan tongkol @ ikan aya ni memang sedap masak2 macam gitu...makan ngan nasik panas kan Ma..hilang demam..hik hik

Mas said...

mama..sedapnya sambal ikan tongkol tu..
lama dah mas tak makan...

Nieza said...

wah sedapnya tgk sambal mama ni...menyelerakan...nieza memang suka sgt mkn sambal..:)

Mama Hawa/Mama Nani said...

DJ Dayang
Aah DJ..kat tekak mama nih okay jgk..ada pedas2,manis & also masam2

Madihaa
Wslm Madiha...
okay sedap tak brapa manis sgt n ada pedas2 & also masam ..Betul tuh kdg2 lauk sambal kalau dh pedas x manis pun x syiok. Hehehe kira mama lah org pertama yg berani mencuba :) Anyway thnks jgk buat madihaa kerana sudi berkongsi resipi :)

Kerull
Wslm Kerull
Oh kalau mama kat spore pun kalau ikan tongkol selain dibuat gulai sedap lagi dimasak kicap or sambal..tapi x pernah pulak direbus terlebih dahulu & digrg lps tuh.. sedap2x hehehe kebah demam kerull yer :D

Mas
Aah lah Mas ..yum3x

Nieza
Oh Nieza pun suka mkn pedas2? Sedap ikan tongkol msk sambal tau!!

openid said...

Ikan tongkol ni kalau goreng mcm ni memang best kan mama. masam2 rasa dia bila dah goreng. teringat lauk kat kampung pulak :D
Ijan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...