Tuesday, March 22, 2011

Talam Nangka


Ramai yg dah mencuba..mama jer yg ketinggallan...kereteapi!!! hehehe Panjang betul list mama tak terkejar rasa nyer!!!
Terggoda melihat teman2 buat... so bila beli nangka siap pesan ngan anak2 & cik hubby jgn makan nangka tuh..mama nak buat kuih!! hehehe.
Resipi mama ambik dari dapur Ayu... resipi asal dari Yatie the "Talam Queen" thanks both ladies dan jugak teman2 yg dah mencuba resipi ni.. Sedapkan teman??

Talam Nangka
Bahan-Bahan
Lapisan bawah 

  • 1 cawan nangka- di cincang- mama ptg2 dadu kecik
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 s/b tepung jagung - mama letak 2 sb tepung jagung + 1 sb tepung hoon kwee
  • 3/4 cawan gula pasir-mama letak 1/2 cwn - coz nangka masak & manis betul
  • 3 cawan santan cair
  • 2 helai daun pandan
  • sedikit garam
Cara menyediakan lapisan bawah.
  1. Panaskan kukusan, lapiskan plastik dan sapukan minyak pada loyang 8 inci bulat/ 4 segi..
  2. Satukan tpng beras, tpng jagung, gula, garam dan santan cair dan kacau rata...tapiskan.
  3. Masak adunan sebentar sehingga nampak naik wap, masukkan sekali daun pandan supaya wangi....
  4. Masukkan nangka yg di cincang...kacau lagi hingga nangka dan adunan sebati.( keluarkan daun pandan tadi, barulah tuang adunan ke dlm loyang)
  5. Tuangkan adunan kedalam loyang, ratakan dan kukus selama 20 minit.
Lapisan Atas - 
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 4 s/b tpng jagung
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 s/k garam
  • 2 s/b gula pasir
  • 2 helai daun pandan
  • pewarna oren (terpulang pada selera masing2)
Cara menyediakan lapisan atas
  1. Gaulkan semua bahan utk lapisan atas dan tapiskan.
  2. Masakkan sebentar adunan ni diatas api yg sederhana perlahan...masukkan sekali daun pandan... sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.(adunan berwap saja...)
  3. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan oren atas permukaan nangka tadi...(keluarkan dulu daun pandan tadi..)
  4. Kukus lagi selama 20 minit.
  5. Kuih hendaklah benar2 sejuk barulah di potong dan hidangkan


8 comments:

K.Nor said...

kiut miut duk dlm cup gitu.. ermm nor dah beli aritu nangka, tup2 anak2 pulun abis.. ish...

tun_telani said...

assalamualaikum mama.. sedapnyer.. suka sgt makan nangka. ni kalau nk buat mmg kene beli nangka lebih nih, nnti duk makan nangka smp x sempat wat talam.

Mas said...

wahhhh..nanti ada nangka mas pun nak try gak...
nampak sedapp la..

Ayu said...

Assalam ma,
wah comelnya talam nangka mama dlm acuan kuih lompang..memang sedap talam ni..rasa macam puding pun ada..
meh hantar kesini sikit ma..hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Sedapkan talam ni. Kak suka kombinasi nagka dan santan memang kow....

Mama Hawa/Mama Nani said...

Nor..
hehehe sbb malas nak ptg2... tuh ah sblm nangka habis kena bedal ngan anak2 cepat2 buat talam kalau tidak.... miss :)

Tun..
Wslm Tun..Betul tuh! Nak beli biar lebih sikit..karang kalau habis sapa nak jawab..hahaha sedap tau ..lagi kena nangka yg betul2 ranum!!

Mas.. Try Mas jgn x try hehehe sedap tau!!

Ayu..
Wslm Ayu..comel2 dlm mangkuk lompang ada sbb Ayu...hehehe mama malas lah nak ptg2.. senang cerita kalau mkn seorg satu ambik jer dlm acuan kecik..hehehe Sodap!!!Meh dtg sini ambik bang 2-3 ketui!!

Kak Paty..
Memang sedap kak Paty.. combination antara nangka ngan santan mmg enak..lemak2 manis!!

Yatie said...

Assalam Mamahawa,
cantiknya talam nangka ni..comel betullah guna acuan lompang tu..sungguh menyelerakan...tq sudi mencuba dan kena dngn selera mamahawa..

Nieza said...

cantik dan menarik....terguda la mama...nk pi cari nangka dulula...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...