Monday, March 7, 2011
Ayam Masak Merah
Lauk ni cepat di masak & sedap di makan...
pernah buat tak lama dulu. Ni lauk mama & abah:P
Ayam Masak Merah - Saji Julai 2005
Bahan2:
8 ketul ayam
3 ulas bawang putih }
6 ulas bawang merah } dihiris
3cm halia }
sehiris lengkuas nipis
2 batang serai (ketuk)
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 helai daun pandan
200 gm cili kering
100 gm sos tomato
1 labu bawang besar(hiris bulat)
garam & gula secukup rasa
Bahan Perap Ayam
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
serbuk kunyit dan garam
Cara menyediakan
Sangai jintan manis, ketumbar dan jintan putih hingga naik bau. kisar. Perap dengan ayam. kemudian digaul juga dgn garam & serbuk kunyit. Perap setengah jam dan kemudian goreng. Tumis semua bahan diatas kecuali cili dan sos tomato. Tumis hingga naik bau dan bawang menjadi kuning. Kemudian tuangkan cili kering kisar. Tumis hingga pecah minyak dan tuangkan gula & garam. Masukkan bawang besar, sos tomato dan diikuti dgn ayam yg digoreng. Gaul rata dan biarkan ia masak sebentar. Kemudian angkat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
sedapnya ayam masak merah tu..
menggoda betul pepagi ni..he..he..
Post a Comment