Tuesday, March 8, 2011

Fried Carrot Cake


Salam & a very good cool morning to everyone :)

Project malam semalam yg x sempat pun nk BW!!! If not mistaken... this fried carrot cake requested by one of my bloggers friend... so sorry mama lupa sapa nama teman plak.

Hari ni pagi2 lagi dah N3 post... cause hari nih anak mama si Nazli akan berangkat ke Hanoi utk school trip selama 5 hari. Sempena dgn keberangkatan Nazli nanti ... insyallah kami akan berlepas dari rumah mungkin dlm pukol 11 pg.. Tadi Nazli sempat bf... katanye nnt bila adek blk dari sekolah mama buat kan yg hitam sikit lagi ah!! hehehe mungkin agak pedas sikit mama buat kan... al maklum nak ikut tekak my hubby.

Hasil mencari resipi carrot cake nih.. mama ingin mencuba resipi dari Bro Rozzan plak.. blh dikatakan memuaskan. Best buat malam2 biarkan adunan ni cool sikit baru senang kalau hendak buat breakfast...

Thanks Bro Rozzan for the recipe... mama minta izin C&P supaya mudah utk buat lagi :)


Pastikan carrot yg telah diparut di perah atau ditoskan sekejap...coz mama masuk kan sekali air carrot so tecture tak berapa pejal. Ni mama kukus dalam container plastic yg tahan panas.


Inilah hasil nyer selepas dikukus lebih kurang 1/2 jam atau sehingga masak... Warna adunan akan berubah warna...




FRIED CARROT CAKE - Bro Rozzan
5 sudu makan minyak
1 sudu makan bawang putih cincang/tumbuk
200 gm lobak putih (parut) - tos atau perah lobak putih yg tlah diparut

Bahan Perasa (Seasoning)
600 ml air
1 sudu makan gula
½ sudu makan garam
1 sudu makan serbuk lada putih........ Satukan semua bahan ini.

Bahan Pemekat (Thickening agt)350 gm tepung beras
25 gm tepung jagung/kanji
500 ml air .........Satukan semua bahan ini


Bahan Sambal
20 tangkai lada kering
2-3 biji bawang besar
2 sudu makan udang kering
2 sudu makan ikan bilis
(Kisar semua bahan di atas ini dgn sedikit air)

2-3 sudu makan gula
sedikit garam
sedikit air jika perlu
minyak utk menumis

Cara Membuat Sambal:
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar tadi sehingga garing. Tambah sedikit air jika perlu. Kemudian masukkan gula dan garam lalu kacau lagi. Biarkan sebentar hingga pekat sedikit sebelum dimatikan api.

Cara Membuat Bahan Carrot Cake:
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih lalu masukkan parutan lobak putih tadi. Kacau sebentar. Kemudian masukkan Bahan Perasa dan terus kacau. Masukkan Bahan Pemekat dan terus kacau sehingga adunan pekat. Tuangkan adunan ke dalam acuan/loyang berukuran 8x8x2 inci dan kukus selama kira-kira 30 minit atau hingga masak.

Cara Menyediakan Fried Carrot CakePanaskan minyak dalam kuali. Tumis 1 sudu makan bawang putih dan 2-3 sudu makan chye poh. Masukkan 200-300 gm carrot cake (yg telah dipotong dadu) bersama 2-3 sudu makan sambal dan dikacau rata. Kemudian pecahkan 2-3 biji telur dalam kuali yg sama lalu digaul rata. Kemudian masukkan secukup 'sweet sauce' dan sedikit kicap manis. Kacau lagi dan akhir sekali taburkan sedikit daun bawang dan bawang goreng.

11 comments:

Mas said...

mas selalu tengok kat rancangan masakan carrot cake ni...
memang nampak sangat sedapp..
boleh try nanti..he..he..

izahdaut said...

sama ngan mas..tengok kat tv..biasanya masakan cina ye mama..
cemana la gaknya rasa dia ek..hehe

Kak Rosaliza said...

assalam mama..td ingatkan kek carrot tu di goreng heheeh..tp rupanya mirip nasi impit..sedap tak mama

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

as salam kak hawa...sedapnya!!rajen akak buat....nak sikit!hihi

ain (sweet thots) said...

ma... macam best carrot cake ni, masuk list lah. penah makan kat food court pavillion, mmg best.

aidah said...

Hawa masakan ni sedap dimakan dengan apa. Makan macam tu je ke? BTW nanti nak cuba resepi mac & cheese tu, nanti sy kopipes ya

Sari Yusa Ibrahim said...

wajib masuk dalam list, terima kasih, mama... luv u

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas.. ni masakkan org cina. Mmg famous kat Spore... Cuba lah :)

Izah...Kat Spore ni skrg dh ada yg halal. Tapi skrg 1 pinggan cost abt $3.50. kalau si nazli anak mama mkn tak cukup. Tuh yg mama nak belajar buat n also ada teman yg suruh ltk resipi :) Rasa dier cam mana nak ckp...ada rasa kenyal2 & tak rasa pun carrot putih.

Wslm Rosaliza..hehehe bukan cake carrot.. aah tapi berlainan sedikit dari nasi impit. Kat rumah ni mmg antu!! selalu beli jer..ni mama dh belajar buat kira ni mesti anak2 suruh buat lagi. Sedap ada manis2 dari sos kicap & ada telur :P

Atie
Wslm Atie.. Anak2 nk mkn.. Kak hawa belajar lah buat!! Budak2 kata sedap!! hehehe

Ain...Oh ain pun pernah mkn jgk..so tahu lah rasa :) Manis2 pedaslah kalau ikut tastebud org melayu!! hahaha

Aidah.. carrot cake ni mkn begitu saja.. macam kite mkn lontong grg. Silakan Aidah ambik lah resipi mmg utk dikongsi :P

Sari.. hehehe kalau suka ngan mknnan org cina :)No problem =) luv u 2 hehehe

Nieza said...

mama menarik tgk resepi ni...tak pernah buat lagi ni..

♥ Che NamNam ♥ said...

hadoiii sedapnyerrr..

rajennyer akak masak,sy kalau yang simple dimple tuh boleh lahh masak kalau yang macam neh memang kener tunggu akak jemput datang umah la nampaknyer...hehhh berangann..:)

Alangkah indahnyer kalau akak jiran umah sy...hahahaha neh dah over namernyer,nak berangan pon agak-agak la sikit..hehe

Hanim said...

mama, saya CnP ek. ni recp yg ditunggu2 nengok kat tv cam best sangat. nak try la buat nanti TQ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...