Thursday, July 22, 2010

Ayam Masak Blackpepper


Salam & Selamat malam semua teman2 mama yg diingati selalu...
Cuaca di sini sejuk sekali malam ni..maklum lah dari pagi tadi hujan walaupun kadang2 renyai2..cuaca amat dingin sekali. Kain baju janganlah dicakap... tak ada matahari... so minta2 lah besok cuaca panas, biar kering & wangi dek terkena pancaran matahari :)
Ayam masak Blackpepper ni utk makan malam semalam... seperti biasa tak sempat di N3 kan :) Resepi asal menggunakan daging mama ubah kan kepada isi ayam. Pernah jgk masak lauk ni.. anak2 suka sebab tak berapa pedas sangat. Okay lah blh kesini atau sini utk resepi.. Tapi boleh jgk lihat dibawah...

Ayam Masak Blackpepper- Mirza Izz

Bahan-bahan ( ikut suka laaa )
  • 1/2 kg daging (dihiris nipis)- mama gunakan isi ayam
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit- mama x letak
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • kicap manis sesedap rasa
  • sedikit garam
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato

Cara-cara

  1. tumbuk lada hitam hingga gancur, barulah tumbuk halia, bwang putih, dan bawang besar hingga lumat
  2. gaulkan bhn tumbuk tadi dengan daging yg telah dihiris nipis
  3. masukkan sos tiram, sos tomato, cili, kicap pekat dan kicap manis, kunyit dan garam. gaul rata
  4. perap dahulu daging tersebut selama 2 jam sebelum di masak, makin lama perap makin sedap
  5. panaskan minyak dan goreng daging hingga empuk, tambahkan sedikit air
  6. setelah masak, boleh dihias dengan hirisan daun bawang, lada, daun sup, dan hirisan bawang.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...