Friday, July 16, 2010

Classic BlueBerry Muffin

Salah seorang teman blogger mama yg lama menyepikan diri :( Kadang2 rindu jgk..pergi tengok blog dia... walaupun tak pernah bertemu..hanya melalui blogging kite bertegur sapa rindu teramat rindu pada Cikwan Taiwan kite ni :( hasil semalam malam mama jalan2 kat rumah blog Cikwan ternampak resepi Blueberry Muffin ni. Tadi tengahari siap diadun & dibakar...alamak bau dari oven... menggoda memanggil2 sampai shasha tak sabar2 nak makan...hehehe
Opps!! lupa nak kasi tahu teman2  tapi kalau uols dah tahu oven dah lama rosak survey2 semua nyer mahal2.. baru 2-3 hari lepas try...panas pulak oven ni...hehehe selamat kau kalau tidak dah habis riwayat mu..

Okay meh tengok resepi yg mmg gebu tapi tang gula 2 terkurang plak sbb tak de sukatan utk 3/4 cwn..hehehe takpe still can eat :D Kalau cikwan baca blog mama... tq yer!!! Miss U dear....

Classic BlueBerry Muffin
Bahan:-1/2 cawan butter lembut/ 3/4 cawan gula kaster/ 2 biji telor/ 2 cawan tepong naik sendiri/ 1 sudu teh baking powder/ 1 sudu teh esen vanilla/ 1/2 cawan susu segar/ 1/2 sudu teh garam/ 1 cawan buah blueberry segar.

Cara:- Panaskan oven 175'c. Pukul butter dan gula hingga kembang, masukkan telor sebiji demi sebiji, diikuti dengan esen vanila, pukul lagi hingga sebati. Didalam mangkuk yang lain ayak tepong bersama baking powder dan masukkan garam, gaul rata. Masukkan tepong kedalam adunan butter berselang seli dengan susu, kaup balik sekadar sebati. Sudukan adunan didalam acuan muffin 3/4 penuh saja kemudian taburkan buah blueberry (3-4 biji/tekan sedikit). Bakar selama 15-20minit @ hingga gareng atasnya. Angkat dan sejukkan di wire rack.

2 comments:

mummyseri said...

Salam mama..
suke ar nengok mapin ni..
best betol blueberrynyer tu :)

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Wslm Mummyseri :)Mmg sedap ah..tapi blueberry nyer letak cikit jer kalau letak manyak2 agaknye lagi cedap :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...