Monday, July 12, 2010

Nasi Goreng Tom Yam


Selamat petang semua..... Ni lunch utk tengahari tadi.. NASI GORENG TOM YAM. Nasi semalam ada  lagi... so teringat kat rumah nOOrsha ada buat nasi goreng tom yam..cepat2 mama turun bawah cari perencah tom yam... Hmmm sedap!!!! Mama & shasha dah bedal. Rasa masam2 dari pes tom yam dah cukup tak payah perah limau lagi...Untuk tekak mama mmg sesuai sbb tak berapa pedas sangat ( itu pun hiriskan 3 batang cili padi)
Resipi asal dari dapur Hana di Jepun... turun pula ke rumah nOOrsha di N9( betul ke?) lepas 2 ke Spore...Thank U lah both of u... Hana & nOOrsha :D Mama copy jer dari rumah nOOrsha yer!

Nasi Goreng Tom Yam - Hana & Noorsha
Bahan-bahan
2 mangkuk nasi
5-6 ekor udang segar
1 ekor sotong sederhana - potong ring- x letak ganti kan fish cake
200g daging ayam - potong kecil2- x letak
4 biji bawang merah - hiris
2 biji bawang putih - ketuk
3-4 biji cili padi - tumbuk@potong2 - klu nk pedas
1 peket perencah tomyam adabi@atau apa2 jenama
kubis - hiris kecil2
carrot - hiris memanjang
tomato - potong dadu
1 batang serai - ketuk
3 helai daun limau purut - racik2
1 biji telur
garam


Cara-cara
1. tumis bawang merah,bwg putih hingga naik bau.
2. masukkan perencah tomyam. kalau kering sgt tambah air sedikit. masukkan cili padi skali jika inginkan pedas.
3.masukkan ayam. biarkan ayam masak sekejap.
4.masukkan sotong, udang, carrot,tomato,serai dan daun limau purut.gaul rata.
5.pecahkan telur. gaul. masukkan nasi dan gaul rata.
6.last skali masukkan kobis. gaul mesra. dan tutup api. hiaskan ngan daun bawang n hirisan lada merah.
7. hidangkan bersama ayam goreng berempah, dan juga keropok ikan.

2 comments:

MAS ( DUNIAKU ) said...

mama, sedapnya...mas suka nasi goreng tomyam..

Mama Nani/Mama Hawa. said...

mas pernah mkn? Mama ni first time lah :) hehehe cedap!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...