Salam & Selamat Malam semua... hari petama dalam bulan July.
Seperti biasa juadah hari ni dan untuk berbuka pose mama.. Jemput2 Pisang dari Trymasak. Semua orang tahu buat jemput2 kan? Tapi pada teman2 mama yg baru nak masuk kedapur atau pun anak2 dara mama disini mama kongsi 1 lagi resipi yg mudah & senang utk buat minum petang atau pun sarapan pagi. Mari kita lihat bahan2 nya :)
Bahan2
1) Pisang (1 sikat)- mama gunakan pisang berangan dalam 5-6 biji
2) Tepung gandum (2 cawan)
3) Kelapa parut (1 1/2 cawan)
4) Garam (sedikit)
1) Pisang (1 sikat)- mama gunakan pisang berangan dalam 5-6 biji
2) Tepung gandum (2 cawan)
3) Kelapa parut (1 1/2 cawan)
4) Garam (sedikit)
Cara2
Cara membuatnya, pertama, kisar pisang yang telah dipotong kecil hingga lumat.
Setelah itu, masukkan kelapa parut dan kisar lagi hingga sebati.
Masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi ke dalam mangkuk, diikuti dengan sedikit garam.
Kacau seketika dan masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Gaul hingga sebati .
Seterusnya, panaskan minyak dan masukkan adunan tadi sedikit demi sedikit.
Balik-balikkan jemput-jemput supaya masak sekata.
Setelah masak, angkat dan toskan minyaknya.
Teruskan menggoreng baki adunan dan jemput-jemput pisang sedia untuk dihidang.
Setelah itu, masukkan kelapa parut dan kisar lagi hingga sebati.
Masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi ke dalam mangkuk, diikuti dengan sedikit garam.
Kacau seketika dan masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Gaul hingga sebati .
Seterusnya, panaskan minyak dan masukkan adunan tadi sedikit demi sedikit.
Balik-balikkan jemput-jemput supaya masak sekata.
Setelah masak, angkat dan toskan minyaknya.
Teruskan menggoreng baki adunan dan jemput-jemput pisang sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment