Friday, July 23, 2010
Colek Ikan Selar
Salam & Selamat Malam.... Resepi dari dapur Nor Trgganu..cedap!! Thank u!!!
COLEK IKAN TENGGIRI by Zaliana MyR
4 keping ikan tenggiri
1/2 cawan air masak
2 sudu besar gula
2 sudu teh garam
5 biji cili api
2-3 biji limau nipis
1 inci belacan (bakar sikit)
1 biji tomato (potong dadu)
1 biji bawang besar (potong dadu)
Sedikit daun ketumbar/ daun limau purut/daun saderi (hiris)
Letakkan secubit garam pada ikan dan bakar dlm oven hingga masak.(Kalau bakar dgn kayu arang lebih sedap)
Campurkan air masak, cili, garam, gula, belacan dan perahan air limau dan blend. Tumbuk dengan lesung pun boleh. Letak dlm bekas dan gaulkan dengan bawang,tomato dan daun ketumbar.
Tuangkan kedalam pinggan berisi ikan yg telah dibakar. Sedia untuk dimakan dengan nasi panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
jom singgah ke blog Keli oh keli..
1001 cerita tentang ikan keli...jom!
mama...sedapnya masak macam tu..dah meleleh air liur dah ni...mkan dengan nasi panas dan tumis bayam sedap ni...
Thanks yer nnt kita singgah tgk ikan keli :)
Mas... mmg sedap mas msk simple mcm gini. Yg pasti blh bertambah nasi!!!
Post a Comment